Ратифікація Римського статуту сприятиме становленню справедливої судової практики – правозахисниця

Ратифікація Римського статуту сприятиме становленню справедливої судової практики – правозахисниця

Ратифікація Римського статуту сприятиме становленню справедливої судової практики, переконана  виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" правозахисниця прокоментувала важливість ратифікації Римського статуту.

"Ми маємо підготувати українське законодавство до імплементації Римського статуту. Також нам необхідно використовувати положення, які в міжнародному гуманітарному праві закріплюються Римським статутом, а саме — 4 види міжнародних злочинів, тобто воєнні злочини, злочини проти людства, злочини агресії та злочини геноциду", — зазначила Олександра Романцова.

Вона наголосила, що "наразі в українському Кримінальному кодексі майже немає відповідних дефініцій, хоча на нашій території відбуватися майже всі з цих чотирьох злочинів. Зміни в нашому законодавстві мають відбутися до ратифікації Римського статуту, оскільки Міжнародний кримінальний суд лише доповнює систему національного судочинства".

Також директорка Центру Громадянських Свобод розповіла, коли Римський статут може бути ратифіковано.

"Коли країна підписує Римський статут і ратифікує його, він визнає юрисдикцію Міжнародного кримінально суду над своєю територією. Було рішення Конституційного Суду, що тільки український суд має мати юрисдикцію над територією України, хоча Конституція України визначає, що якщо ми ратифікуємо міжнародні норми, вони природно вписуються в наше законодавство. Але у нас не було прецедентів, щоб відмінялись рішення Конституційного Суду, тому ми можемо ратифікувати Римський статут, але після 2019 року", — зазначила Романцова.

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут у 2000 році. З того часу до парламенту неодноразово вносили законопроекти щодо ратифікації документа та відповідних змін до Конституції, проте до сьогодні депутати так і не ратифікували статут.

Прослухати повну версію розмови.