Постановник Ларіонов: вистава за п’єсою Сенцова описує реалії суспільства, це гротескний цирк

Постановник Ларіонов: вистава за п’єсою Сенцова описує реалії суспільства, це гротескний цирк

7 грудня відбудеться прем'єра вистави за п'єсою ув'язненого в Росії українського режисра Олега Сенцова “Номери”. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" продюсерка Анна Паленчук та художник-постановник Юрій Ларіонов розповіли, чому була обрана саме ця вистава та які її особливості.

Який стан і настрій Олега Сенцова зараз?

— Паленчук: З Олегом ми постійно тримаємо зв’язок. 2 чи 3 листи на тиждень. Адже паралельно з театральною постановкою ми робимо фільм за цією ж п’єсою. Але над фільмом працює окрема команда.

Олег дуже часто пише стосовно фільму, запитуючи, як у нас справи, які костюми, які декорації. Ми тримаємо з ним діловий зв’язок. На жаль, він дуже рідко пише про свій стан, але ми знаємо, що зараз стан у нього задовільний. З голодування він вийшов. Аналізи в нього кращі. Але чи їсть він, що саме, які його умови перебування — я цього всього не питаю, тому що це, мабуть, не буде пропускати просто так цензура.

 

Чому саме ця п’єса обрана для постановки? 

— Паленчук: Це було рішення Олега. Я до нього звернулася ще на початку весни і думала екранізувати його "Розповіді" ("Рассказы" — ред.). Але він сказав, що для нього важливі "Номери", і він хоче бачити цю виставу в репертуарному театрі. Український культурний фонд надав нам часткову фінансову підтримку. Ми дуже довго шукали режисера. Мені порекомендували Тамару Трунову. Вона сказала, що буде працювати з Юрієм Ларіоновим, художником-постановником.

 

Чим сьогодні в театрі можна здивувати?

— Ларіонов: На мій погляд, театр має дивувати катарсисом, який буде відчувати глядач від побаченого. Це залежить від геніальності постановників. Глядачі вже все побачили на екранах, в цьому і складність. Тому ми маємо конкурувати, і відкривати новий погляд. Ця вистава описує реалії сучасного суспільства, тому стає і страшно, і смішно водночас. Це гротескний цирк.

 

— А кого вдалось залучити до акторського складу? Як проходили кастинги?

 

Паленчук: Ми проводили публічні кастинги. Ми оголошували певні вимоги, які актори нам потрібні. Вони проходили селекцію через нашого кастинг-директора і приходили на розмову з режисером. У нас буде грати Римма Зюбіна, це вибір і самого Олега, оскільки він говорив, що бачить її у виставі. Також у нас будуть Андрій Ісаєнко, Валерія Ходос, Христина Синельник, Вікторія Авдієнко, Віталій Ажнов, Володимир Кравчук, Анна Кузіна, Дмитро Олійник, Руслана Коваль, Марія Заніборщ.

У своїх розробках ви спираєтесь на мульмедію. Чому так?

— Ларіонов: Мультимедіа — це вже давно інструмент стенографів. Є технології, завдяки яким можна створювати об’ємні декорації. Таким чином, вона використовується не просто як інструмент, а ще й як концепція. Світ — ілюзорний, і коли є ілюзія проекцій, це працює на ідею п’єси.

 

Коли буде фільм?

— Паленчук: Фільм буде наступного року. 

 

На фото: Олег Сенцов

Джерело фото: uk.wikipedia.org