Культуру Покуття треба виносити на загал — етнограф Громова

Культуру Покуття треба виносити на загал —  етнограф Громова

Все про Покуття — східна частина Івано-Франківської області — в програмі "Майстерня" радіо "Культура" розпові етнограф, керівник культурно-мистецького просвітницького проекту "Розмаїття традицій Покуття" Олена Громова.

Чому та з якою метою виник цей проект?

— Я досліджую Покуття майже 30 років. Подивившись на карту, я усвідомила, що найбільше цей край досліджували ще в 19 столітті польські етнографи. Комплексної роботи про Покуття не було написано. Ми хотіли завдяки проекту "Розмаїття традицій Покуття" винести на загал та згадати про цю культуру. Так як цей регіон часто плутають з Галичиною чи Буковиною, завдяки проекту ми можемо популяризувати Покуття на загал.

Що вже вдалося зробити за допомогою проекту?

— В першу чергу, ми даємо майстрам можливість того, аби про них дізналися не лише в регіонах. Проект стартував 26 вересня, в день підписання договору з Українським культурним фондом. Тоді ми й провели свій перший захід у співпраці з Державною академією декоративно-прикладного мистецтва Михайла Бойчука в Києві. Там ми провели безліч виставок, майстер-класів від народних майстрів з гончарства, різьблення на дереві, вітражу, малюнка на склі. 

Яку територію називають Покуттям?

— Це Івано-Франківська область, центром Покуття вважають Коломию та прилежні райони, де спостегігаються приклади даної культури.

Знаємо, що в жовтні ви проводили фестиваль. Як за допомогою нього вдалося презентувати Покуття?

 — 18-19 жовтня ми провели невеликий фестиваль, де були 3 виставки: "Традиції і сучасність" Ганни Вінтоняк, виставка Любові Маковійчук-Гумен на тему покутської тобівки (художня обробка шкіри), та  "Розмаїття традицій Покуття", де ми показали одяг цього краю. Крім того, 18 жовтня, з нами спільно від Українського культурного фонду команда зі Сходу україни виграла проект, який має назву "Від Карачуна до Говерли". В ньому взяли участь 95 дітей, які їхати потягом, та на кожній зупинці влаштовували танцювально-вокальний флешмоб, де показували власні культури та співпрацю між регіонами. Вони також завітали до Коломиї, де відвідали майстер-класи. Крім того, ми організували круглий стіл, за яким підписали меморандум про співпрацю сходу та заходу.

Проект "Розмаїття традицій Покуття" створений для того, аби залучити українців до ознайомлення та пізнання традицій цієї історико-етнографічної зони. Проект підтриманий Українським культурним фондом.

Ведуча: Наталія Грабченко

Прослухати детальніше можете за посиланням