Як прокидатися бадьорим, розповіла біологиня Дар'я Озерна

Як прокидатися бадьорим, розповіла біологиня Дар'я Озерна

Підняти - підняли, а розбудити забули! Чи бувало у вас таке, що лягли вдень подрімати, а в стали ще більш втомленими і пригальмованими, ніж до того? Якщо так, то, ймовірно, ви мали справу з так званою інерцією сну. Що це? В ефірі радіо "Культура" розповіла біологиня Дар'я Озерна.

Інерція сну — це стан дезорієнтованості та запаморочення, що триває одразу після глибокого сну. Інерція сну триває від 15 до 30 хвилин, але якщо людина хронічно недостатньо спить, то туманитися в голові може годинами. У чому ж причина?

Наш сон має різні фази. Є поверхневий і глибокий сон. Повний цикл сну, тобто усі його фази, потребує 90 хвилин, і якщо наше пробудження від будильника чи шуму припадає на фазу глибокого сну, наш мозок вмикається не одразу. Прифронтальна кора головного мозку є тою ділянкою, яка відповідає за схвалення рішень. Вона пробуджується згодом. Дезорієнтація після нічного або денного сну зазвичай нестрашна, окрім випадків, коли людина одразу після пробудження має виконувати відповідальну та складну роботу й використовувати прифронтову кору головного музку. 

Що робити, аби прокидатися бадьорим і вранці, і серед дня:

Не переривайте фази сну. Оптимальний нічний сон має тривати 7 з половиною або 9 годин.

— Намагайтеся прокидатися природньо чи завдяки сонцю, а не під звук будильника.

— Якщо вам важливий денний сон, не відмовляйтеся від нього, але спіть не більше 25 хвилин або вже повноцінні півтори години.

Пам'ятайте, що головне висипатися вночі, адже денний сон його не замінить. Перед денним сном також радять випити кави, бо комбінація сну та кофеїну послабить механізм сонливості. 

Прослухати детальніше можете за посиланням