Ми будемо боротись з виселенням і незаконними забудовами ─ очільники "Речового доказу"

Ми будемо боротись з виселенням і незаконними забудовами  ─  очільники "Речового доказу"

Інституція "Речовий доказ" перебуває під загрозою закриття. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" комендант інституції "Речовий доказ" Назарій Кравченко, куратор мистецького центру "Локація" Оксана Білоус та громадський активіст Микола Виговський розповіли, що будуть боротися з виселенням та  забудовниками.

"Речовий сквот ─ це нежила будівля, захоплена митцями. Також ми називаємо це "інституцією". Приміщення на Рейтарській, 8б було виведено з балансу Київської міської державної адміністрації за 2% від вартості за часів правлячої молодої команди мера Леоніда Черновецького. Інвестори викупили весь квартал під забудову. Тому ми вирішили боротися з виселенням і незаконною забудовою. Це форма протесту ─ залишитись у вкраденому приміщенні", ─  заявив комендант інституції "Речовий доказ" Назарій Кравченко.

Куратор мистецького центру "Локація" Оксана Білоус зауважила, що її організація займається соціальними проектами.

"Ми зайшли туди великим проектом, в якому брали участь галерея "Дукат", мистецький центр "Локація", видавництво "Основа", продакш-студія, графічна майстерня. Ми громадська організація, бізнесу у нас немає. Ми ─ організація, в засадах якої є ідея просвітництва, дитячої та дорослої освіти", ─  наголосила Білоус.

"Коли змінився власник цієї території, вони вирішили щось змінювати, і ми там дуже заважати. Вони за один день підняли орендну плату приблизно на 300%, не попереджаючи нас, і це, звичайно, нас обурило. Коли після цього зайшли активісти і сказали, що нас не віддадуть і будуть стояти за нас горою, почалися розслідування. У цьому мистецькому центрі, окрім художників і мистецтвознавців, є ще історики і науковці, і ми як мистецький центр, як громадська організація зрозуміли і вирішили, що зараз є шанс спробувати мирним шляхом, акціями відстояти буферну зону культурного Києва", ─ пояснює куратор мистецького центру.

Громадський активіст Микола Виговський також зазначив, що "серце Києва є там, де Софія Київська. Потрібно боротися з забудовниками, які отримали у власність ці території у заповідній зоні".

Нагадаємо, будівля на Рейтарській, 8б розташована у межах заповідної зони "Софії Київської". На цій території визначені обмеження щодо будівництва, проте мистецький центр, розташований на цій території, опинився під загрозою знищення.

Прослухати повну версію розмови.