Зима близько: експерт розповіла про ефективність щеплень від грипу

Зима близько: експерт розповіла про ефективність щеплень від грипу

Кожної зими ми ризикуємо захворіти грипом. Чи ефективним є щеплення від цієї недуги в ефірі радіо "Культура" розповіла блогерка і біологиня Дар’я Озерна.

Головна загроза грипу в тому, що ця хвороба сильно пошкоджує наш організм і має побічні ефекти. Вірус грипу проникає в епітелії судин, кишківника та дихальних шляхів, розмножується всередині клітин, збирається в нові віліони та виходить на зовні.

Знешкодження вірусу. Імунна система починає операцію зі знешкодження вірусу і сильне запалення, що супроводжує цю операцію, спричиняє головні болі, високу температуру, нищить клітини судин, кишківника та дихальних шляхів.

Чому така тривала боротьба з грипом? Коли вірус у клітині, цю клітину слід вбити і з'їсти. Інакше ніяк. Саме це вбити і з'їсти дає побічний ефект хвороби та тривале видужання.

Вірус, який потрапив у кров, можна знешкодити антитілами. Власні агенти імунної системи вміють  розпізнати чужорідні віруси, які вже колись бачили. Це важливо.

Організм готовий, бо має антитіла. Якщо вірус грипу в нас потрапив, але ми вже маємо антитіла, тоді вони стануть на заваді проникненню його у клітини й вірус буде нейтралізований.

Вакцинація вбитим вірусом грипу якраз і допомагає отримати завчасно антитіла проти грипу й здатність його знешкодити.

Хворобу вакцина викликати не може. Після вакцинації, повноцінний імунітет розвивається за 2-3 тижні. Ефективність вакцинації оцінюють в 50-60 відсотків, залежно від віку, генетичних особливостей і попереднього досвіду щеплення.

Лікарка-імунолог Віра Гаєвська каже, що обов'язково треба проводити щеплення вчителям, лікарям, людям похилого віку, вагітним на 2-3 триместрі та людям з хворобами імунної системи.

За даними Міністерства охорони здоров'я, нині захворюваність на грип та ГРВІ в Україні перебуває на неепідемічному рівні, притаманному для початку епідемічного сезону. З початку епідемічного сезону проти грипу вакцинувалися понад 40 тисяч людей.