УПЦ КП: перенесення Різдва на 25 грудня не обговорюється, це фейк

УПЦ КП: перенесення Різдва на 25 грудня не обговорюється, це фейк

Архієпископ Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря спростував інформацію російських ЗМІ про те, що нова об'єднана українська церкdа нібито "буде використовувати новий стиль" церковного календаря і святкувати Різдво 25 грудня.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук 10 листопада.

"Офіційно хочу повідомити, що питання переходу на новий календар не порушується і не розгядається у процесі об'єднання та у зв'язку з наданням Томосу. Кожна автокефальна Церква самостійно вирішує календарне питання і жодних приписів чи вимог щодо цього в Томосах, які надавалися Вселенським Патріархатом у ХХ ст., не встановлювалося", сказав архієпископ.

За його словами, засоби масової російської пропаганди без наведення найменших доказів чи посилань подають у стрічці своїх "новин" як "факт", що єдина Помісна УПЦ нібито "буде використовувати новий стиль" церковного календаря.

Читайте також — Немає підстав для участі в об’єднавчому Соборі представників Московського патріархату

Архієпископ нагадав, що спростував заяви минулого року законом України 25 грудня було визнане святковим днем, і всі, хто бажають святкувати цього дня згідно зі своїми переконаннями - мають можливість робити це і зараз, питання Томосу та автокефалії з цим ніяк не пов'язане.

Нагадаємо, 17 квітня президент Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.
 
19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив продовжити процес надання автокефалії православній церкві в Україні.

Докладніше — Об’єднання українських православних церков відбудеться добровільно — Філарет

Патріарх Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.