Експертка: передвиборчий сезон – це можливість для схвалення закону про сімейну медицину

Експертка: передвиборчий сезон – це можливість для схвалення закону про сімейну медицину

Верховна Рада провалила закон про сімейну медицину, Народні депутати 8 листопада відмовилися підтримати закон "Про первинну допомогу на засадах сімейної медицини". Про те, як це вплине на медичну реформу та чи є в українців шанс домогтися схвалення цього закону, в ефірі Ранок Про розповіла експертка з медичної реформи Зоряна Черненко.

 

На фото: Зоряна Черненко. Ресурс: youtube.com

Вона зазначила, що метою законопроекту була саме систематизація усього нового, що має прийти до медичної сфери після переведення акценту на первинну медичну допомогу в межах реформи.

"У законодавстві у нас зараз є дуже багато старих норм, нових норм, підзаконних актів, наказів, інструкцій. Цей закон намагався врегулювати, впорядкувати всі ті залишкові ефекти,  які ми маємо, якісь певні речі в одну зрозумілу логічну структуру. Це приведення в більш ясну, структуровану і регульовану систему первинної допомоги було б дуже непоганим, це би допомогло би розвіяти хвилювання тих людей, які зараз сумніваються, треба робити так чи треба робити інакше", – пояснила Зоряна Черненко.

На її думку, це говорить про те, що депутати не розуміють необхідності тих чи інших законів, у тому числі і в медичній реформі.

"Я думаю, що (депутати - ред.) не хочуть (розбиратися в медичній реформі - ред.), тому що виборці не дають сигналу, що їм це важливо. І в такій ситуації вони просто приходять в зал, якщо вони не бачать великого ґвалту на вулиці, під парламентом, у Фейсбуці, то вони просто ігнорують більшість законопроектів. В галузі охорони здоров’я, тільки коли хтось кричить на вулиці або в інтернеті, тоді вони щось голосують. Це у нас такий уривчастий непостійний процес реформування", – ділиться Зоряна Черненко.

При цьому, незважаючи на провал законопроекту, реформа триває. Експертка зауважує, що його схвалення усе ж таки допомогло би легше і природніше рухатися вперед. Але наразі ще не все втрачено.

"У нас зараз передвиборчий сезон. Скажу чесно: якщо зараз виборці під час передвиборчого сезону будуть говорити не лише про газ, не лише про воду в крані, але й про доступ до медичної допомоги, то я думаю, що депутати набагато швидше будуть голосувати за подібні закони. У нас виборці говорять про лавочку під під’їздом, але не говорять про те, що лікаря немає", – підсумувала Зоряна Черненко.

По темі: Що змінилося за рік після прийняття закону про медичну реформу

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада не змогла ухвалити за основу законопроект №6634 "Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини". Проголосувати за повернення законопроекту на доопрацювання також не змогли.

Спікер парламенту Андрій Парубій оголосив про відхилення документу.

Слухай більше в ефірі Радіо Промінь!

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу

 

Фото pixabay.com