Частка україномовних пісень на радіо має становити не менше 35% — Нацрада

Частка україномовних пісень на радіо має становити не менше 35% — Нацрада

З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

"Упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%. Це третій крок у реалізації законодавчих змін щодо звучання української мови на радіоканалах, запроваджених Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій", який набув чинності 8 листопада 2016 року", йдеться у повідомленні.

Нацрада також повідомила, що такий обсяг україномовних пісень має забезпечуватися упродовж доби, а також у кожному проміжку часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Радіостанції, які транслюють понад 60% пісень офіційними мовами ЄС, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше як 25%.

Докладніше — Обсяг україномовних пісень на загальнонаціональних радіостанціях зростає

Нацрада нагадує, що зазначені законодавчі норми впроваджувалися поступово – у три етапи. Таких домовленостей було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів.

Докладніше — Ольга Герасим'юк: за нинішній звіт Нацради мені не соромно