Композитор Стеценко розповів, чому він прагне українізувати українців

Композитор Стеценко розповів, чому він прагне українізувати українців

Засідання Мандрівного дискусійного клубу  присвячується Дню української писемності та мови. Про це та свідомість українців, в ефірі радіо "Культура" на програмі "Культура.Live", говорив голова Київської "Просвіти", скрипаль, композитор, заслужений артист України Кирило Стеценко.

Ви сьогодні анонсуєте подію, яка має досить провокативну назву "Як нам українізувати українців?"

Це все-одно, що сказати  як дерев’янізувати дерево, яке здавалося б, мало бути таким від природи. Та є різниця між деревом і українцями. Кожна нація має колективну суб’єктність, а дерево не має свідомості та свободи волі. Людська спільнота є об’єднанням, яке можна уявити як соціальний організм. Так, погоджуюся, що ця назва має підтекст гіркої іронії. Наша місія, це стати самими собою й це має назву деколонізація.

Так чому ви не назвали подію "Як нам деколонізувати Україну?"

Сама наукова конференція має таку назву, але подія є громадськими читаннями, засіданням Мандрівного дискусійного клубу. Саме тому, обрана тема для дискусії має такий публіцистичний, соціологічний та філософський характер.

Кожен може долучитися?

Так, адже наша мета полягає в укріпленні свідомості українців. Ми доносимо те, що нормальним є культивувати власну культурну унікальність. Це наш обов’язок перед богом та світом. Якщо немає суб’єктності кожної нації, то в суспільстві спостерігаються відносини між господарем і рабом. Такі умови для нас свого часу створювали імперії, але нам українцям не подобається такий статус. Нормальним є вийти на рівень партнерства і стояти в ряді з країнами-господарями.

Що таке українізація для українців?

Це усвідомлення власної ідентичності й розуміння того, хто ми є. Війна, яка відбувається проти України, спрямована на те, щоб позбавити цієї ідентичності.

Розкажіть про формат Мандрівного дискусійного клубу.

Поки ми не маємо постійного офісу, а мандруємо з одного приміщення в інше. Нашою платформою також є і Фейсбук. Це наша комунікаційна платформа, завдяки якій ми розмовляємо з киянами.

Хто з гостей буде присутнім на IV відкритому засіданні Мандрівного дискусійного клубу "Київське коло"?

Ми плануємо залучити різні категорії. Тривалість події буде 2 години, вона розділена на три блоки: доповіді, концерт, дискусія. Почесними гостями стануть: Лариса Масенко, Іван Малкович, Любов Голота, Денис Богуш, Микола Маломуж, Оксана Івасюк, Богдан Яременко, Тарас Марусик, Лариса Зязюн, Георгій Філіпчук, Сергій Личук. До речі, на концерті, піснею зустрічі стане композиція Едуарда Драча "Віддайте мову". Її можна назвати гімном культурного надбання та гімном мови.

Нагадаємо, що засідання Мандрівного дискусійного клубу відбудеться сьогодні о 18.00 в Колонній залі Київської міської державної адміністрації.

Ведучі: Олена Гусейнова та Василь Шандро.

Прослухати детальніше можете за посиланням