Липовецький про свою нову книгу щодо відносин України і Польщі: задумана як настільний посібник

Липовецький про свою нову книгу щодо відносин України і Польщі: задумана як настільний посібник

Коли треба починати заглядати в історію українсько-польських відносини, щоб зрозуміти  сьогоднішню ситуацію, в ефірі радіо "Культура" розповіли автор книжки "Меч "Щербець" та Українські ворота: Україно-польські взаємини від поділів Речі Посполитої й до сьогодні" Святослав Липовецький та редакторка Ольга Петренко.

"Назва книжки досить символічна. Існує польська легенда про короля Болеслава Хороброго, який йшов на Київ на допомогу зятеві Святополку Окаянному. Болеславу наснився ангел, який дав меча і сказав ним вдарити по золотим воротам. Звісно ж, меч пощербався. Для поляків він є символом звитяги та мужності. Для українців ця легенда теж має значення, бо за ще однією легендою, Святополк вбив Бориса і Гліба, які стали першими святими", — говорив Святослав Липовецький.

Також, автор означив, що в легенді постає такий собі архетипний образ польської сторони, яка з мечем та приходить завойовувати. Крім того, Липовецький та Петренко погоджуються з тезою, що минула історія впливає на ситуацію, яка є сьогодні.

"Ця книжка була задумана як настільний посібник для тих, хто є не досить компетентним в історії україно-польських взаємин. Можна відкрити будь-яку главу й побачити факти, що допоможуть посилити власну позицію в дискусії", — говорила Ольга Петренко.

Сьогодні, о 18.30, в книгарні "Є" на вулиці Лисенка, відбудеться презентація цієї книжки.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото взяте з FB книгарня "Є"