Стеценко пояснив, чому осінній призов виявився провальним

Стеценко пояснив, чому осінній призов виявився провальним

Полковник запасу, експерт Українського інституту з прав людини Святослав Стеценко прокоментував, чому цьогорічний осінній призов виявився провальним. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він зазначив, що головною  причиною цього є те, що народ не готовий воювати або служити за таке життя, яке є сьогодні в Україні.

"Це не проблема нинішнього року. Проблеми з призовом на військову строкову службу були постійно за часів незалежної України. Не було такого року, щоб не було проблем з призовом на військову строкову службу", ─ пояснює полковник.

Експерт вважає, що "головна причина полягає в тому, що  народ не довіряє владі. Народ не готовий воювати або служити за таке життя, яке є. Він не бачить, що захищати. Це вияв недовіри і зневіри. Це такий самий прояв, як те, що мільйони людей виїжджають з України. Крім того, є несправедливість закону про військову службу, вибірковість  цього закону. Адже у нас немає загального військового обов'язку, а є вибірковий".

Святослав Стеценко додав, що "якби люди розуміли, що 1,5 роки військової служби є корисною для них, дає їм реальні переваги як громадянину, то ставлення було б іншим. Якщо це був би загальний обов'язок для всіх, від якого не можна відкрутитися, ставлення теж було б іншим. Якби люди під час військової служби ставали б професіоналами, отримували високий рівень військової підготовки, люди, які мілітарно та патріотично налаштовані, теж з задоволенням йшли б служити".

Нагадаємо, станом на початок листопада 2018 року до Збройних сил України призвали близько 5 тисяч призовників із запланованих 9 тисяч осіб. Про це повідомив заступник міністра оборони України Ігор Павловський.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Святослав Стеценко. Джерело фото: Facebook