Як можуть змінитися правила ввезення міжнародних посилок в Україну: відповіді експерта

Як можуть змінитися правила ввезення міжнародних посилок в Україну: відповіді експерта

Голова Центру аналізу та стратегій  Ігор Чаленко в ефірі Українського радіо заявив, що більшість українців не відчує змін після запровадження нових правил щодо отримання посилок. 

Що уряд планує змінити?

— Оскільки наприкінці минулого року було введено норми щодо трьох посилок, зараз вже є відповідні заяви, що неможливо вести державний облік посилок. На сьогодні йде мова про створення єдиного реєстру отримувачів посилок, але це виходить поза тим новим законопроектом, який наразі зареєстрував уряд. Раніше мова йшла про 150 євро за посилку, тепер – про посилки вартістю до 100 євро для фізичних осіб. Але в цих нормах відсутній ценз по часу. Одна посилка – 100 євро, друга посилка – 100 євро і так далі. Ці норми є двоякими. З одного боку, вони і хороші, тому що зникає цей ценз по часу, коли за один місяць дозволялось 3 посилки. З іншого боку, це погано, тому що вартість посилки знижується зі 150 до 100 євро. Є питання ще й в тому, що для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб митна вартість лишається 150 євро за одну посилку, а для фізичних осіб, тобто звичайних громадян, фактурна вартість 100 євро", – зазначив Ігор Чаленко.

Що таке фактурна вартість? Людина сама має вказати? Як буде оцінюватись річ?

— Коли іноземний продавець відправляє посилку, він вказує її фактурну вартість. В основному так воно і є. але дуже часто ті посилки, де фактурна вартість була більше, ніж 150 євро, проходили повз наших митників, і людям щастило, вони не платили це ПДВ.

Як бути в ситуації, коли родичі з-за кодону надсилають посилки?

— Ми маємо розуміти, що якщо відповідні зміни будуть схвалені в законодавстві, то буде запроваджено пільговий період, який буде діяти до кінця першої половини наступного року. Тобто 150 євро залишиться на першу половину 2019 року. Це, знову ж таки, фактурна вартість. 

А якщо вони не напишуть? Наприклад, написали 20 євро. Перевіряючий митник відкриває, бачить там нові речі, якість продукти хороші. Далі він каже, що це недобросовісно, що це контрабанда, звідки ми знаємо, куди це понесуть: чи собі на кухню, чи відкриють магазинчик продуктів.

—   Можна продукт перевірити по класифікатору. Якщо ми говоримо, про якісь власне речі, то навіть якщо там будуть бірки, назви брендів, вже по цьому можна буде дізнатися. Я сумніваюся, що наші митники будуть так прискіпливо ставитися до цього. Маємо розуміти, що ці новації, які зареєстровані зараз у Верховній Раді, пропонується перекласти на власне поштові служби, які будуть і видавати ці посилки. Тобто вони і будуть брати ці кошти: і податок на додану вартість, і додаткові акцизи, в залежності від товару. Я сумніваюсь, що і пошта буде так прискіпливо вивчати, що саме в посилці.

Пошта не має права, немає повноважень вивчати посилку. Вони можуть це запропонувати на бажання отримувача.

—   Я думаю, що якщо посилка вийде з митниці, а посилка, коли заходить в Україну, завжди перебуває декілька днів на митниці, і її там ніхто не перевірив і питання немає ніякого, то людям немає чого хвилюватися. Також треба розуміти те, що у нас зараз продовжують діяти механізми, коли з-за кордону заробітчани пересилають кошти, щоб люди купували товари вже тут. І, мабуть, в уряді так само хочуть, аби саме тут за ці кошти люди щось купували і платили податки.

Який відсоток ввозиться в Україну шляхом контрабанди? Як держава визначила цей відсоток, і чи є статистика?

—   У нас є статистика кількості посилок, які отримують фізичні особи.  В 2016 році в середньому кожна людина отримала 10 посилок в рік, в 2017 році – 13 посилок, і ця кількість збільшується. Середня вартість посилки була 35-40 євро. Таким чином, більшість не відчує змін після впровадження нового законодавства.

Нагадаємо, що в Україні з 1 січня 2019 року можуть запровадити обмеження на безподаткову пересилку товарів з-за кордону. Для фізичних осіб пропонується оподатковувати ввезення товарів, вартість яких перевищує 100 євро, нині це стосується товарів вартістю понад 150 євро. 

Прослухати повну версію розмови.