Відверта до непристойності і з державницьким мисленням: три спогади про Гандзюк

Відверта до непристойності і з державницьким мисленням: три спогади про Гандзюк

Смерть облитої кислотою активістки і радниці мера Херсона Катерини Гандзюк  сколихнула всю Україну і вивела на вулиці небайдужих. З моменту нападу і до смерті Гандзюк стала символом боротьби. 

Українське радіо зібрало спогади людей, які в різний час були  знайомі чи працювали разом з Катериною Гандзюк.

Голова Центру політичних студій і аналітики ”Ейдос” Віктор Таран

Ми познайомилися з Катериною в 2005 році в Києві. Це була зустріч громадських активістів, які з'їхались з усієї України і думали, що спільно можна зробити в постпомаранчевий період для того, щоб змінити країну. З того часу ми брали участь у багатьох спільних проектах: просвітницьких, інформаційних, моніторингових кампаніях. Коли був створений центр Ейдос, вона стала нашим представником в Херсонській області і власне вона була незмінним координатором, аж поки не стала радницею мера Херсона.

Це людина, навколо якої завжди був двіж. Катя була таким собі класичним холериком, не могла залишатися на одному місці, але коли вона рухалася, то мала навколо себе людей і все навколо крутилося. В неї була така чарівна якість. Вона була мудрою — бачила дуже глибокі речі, але могла їх пояснити дуже простими словами. Катя вміла надихати людей і вести за собою. А ще вона була найкращим другом, вміла товаришувати і ми знали, що якщо, не дай бог, щось трапиться, Катя завжди прийде на допомогу і приведе з собою друзів зі всіх сторін.

 

Голова правління громадської спілки "Мережа правового розвитку", директор ІРЦ "Правовий простір" Наталя Бімбірайте

— Ми не були близькими друзями, але поважали одна одну як колеги. Я колись працювала в розслідувальній журналістиці і вона провела доволі багато розслідувань. Ще під час виборів 2014 року, коли був третій тур і дуже тривожні події на півдні України. Ми створювали тут свого роду бригади спостереження за правильністю в правовому сенсі проведення виборів. Тоді я вперше бачила Катю, яка приєдналася до такої групи як волонтер. Далі були події після Майдану, ми перетиналися по волонтерству і ясна річ, коли вона стала радницею міського голови і в.о. керуючої справами міської ради Херсона, ми часто обговорювали політичну ситуацію в Херсоні.

Катя була професійною, рішучою, сміливою і дуже ефективною. Це людина з дуже масштабним державницьким проукраїнським мисленням. 

Херсонська письменниця і журналістка Олена Маляренко

Ми з Катею познайомилися після сварки. Їй не сподобалася одна із моїх статей і вона мене звинуватила в сепаратизмі. Я відверто розповіла, що не маю до цього ніякого стосунку і в нас зав'язалася розмова: ми від лайки і звинувачень перейшли до здорового нормального спілкування. Я сказала, що хотіла б з нею провести інтерв'ю, бо вона мені цікава як людина. Катя погодилася і після цього ми почали періодично контактувати і співпрацювати.

Мені Катя Гандзюк запам'яталася людиною відвертою до непристойності, але саме в цьому була її сила. Вона могла висловлюватися нецензурно, могла сказати все, що вона про тебе думає, але це ніколи не ставало на заваді для конструктивної співпраці. Ми з нею ідеологічно належимо до різних боків. Я — людина мирна, проти якихось революційних змін і за те, щоб усе вирішувалося в діалозі. Катерина ж — людина радикальна, але тим не менше в ряді випадків ми з нею співпрацювали над тим, щоб певні ситуації в Херсоні вирішувалися на користь громади. Катя мене цим вразила: наскільки вона може відділяти особисте від загального.

Як повідомила Українському радіо голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, активісти вимагають, щоб Верховна Рада створила спеціальну комісію, яка мала б проконтролювати розслідування вбивства Гандзюк, а також нападів на 55 інших активістів по всій Україні.

и залишаємо за собою право використовувати всі можливі медійні способи привернення уваги до цієї проблеми. Те, що відбувається по всій країні — це хвиля, яка вилилася в літр кислоти на голову Каті Гандзюк і зрештою її вбила", — наголосила правозахистниця.

За її словами, після останньої масштабної акції протесту під адміністрацією президента України 27 вересня, в окремих справах є прогрес, але в більшості випадків слідство займається лише виконавцями, а не замовниками.

Детальніше — Смерть Гандзюк: небайдужі по всій Україні вийшли на мітинги

 
Нагадаємо, Катерина Гандзюк 4 листопада померла в одній з київських лікарень. 31 липня її облили кислотою, внаслідок чого активістка отримала опіки близько 30% тіла та перенесла 11 операцій. 
 
За підозрою у нападі на активістку затримано 5 осіб: Сергія Торбіна, Віктора Горбунова, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського і Микиту Грабчука. Всі вони є учасниками бойових дій на сході України в складі добровольчих формувань, зокрема Української добровольчої армії. Торбіна і Васяновича нагороджено орденами «За мужність» III ступеня. Горбунова, Васяновича і Вишневського суд відпустив під домашній арешт. Торбіну ж 17 жовтня продовжили арешт ще на 2 місяці.  Наразі триває слідство.
 
Підготував Роман Кот