Правозахисники вимагають відставки Луценка і Авакова через смерть Гандзюк

Правозахисники вимагають відставки Луценка і Авакова через смерть Гандзюк

Правозахисники вимагають відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова через неефективне, на їхню думку, розслідування нападів і вбивств громадських активістів.

Про це йдеться у заяві, яку підписали 73 громадські організації і оприлюднили на сайті Центру інформації про права людини.

"Ми обурені станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та вимагаємо відправити у відставку керівництво херсонської поліції, яка з самого початку саботувала розслідування нападу на Катерину Гандзюк, а також вимагаємо відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, які саботували реформу правоохоронних органів  в Україні.

Наполягаємо на проведенні ефективного розслідування вбивства Катерини Гандзюк та на публічному звіті про заходи, вжиті для встановлення і покарання замовників цього страшного злочину, а також на ефективному розслідуванні цього та сотні інших нападів на громадських активістів, які сталися по всій Україні з часів Євромайдану", - йдеться у заяві.

Активісти вважають, що відсутність ефективної реформи поліції та прокуратури є причинами масових переслідувань і нападів на громадських активістів.

"Поки нападники, організатори і замовники понад сотні нападів на громадських активістів, які мали місце за декілька останніх років, не будуть покарані, жоден активіст не може почувати себе в безпеці", - сказано у заяві.

Детальніше — Смерть Гандзюк: небайдужі по всій Україні вийшли на мітинги

Катерина Гандзюк, яку 31-го липня облили кислотою, померла 4 листопада. У жінки третина тіла була обпечена. Її лікували в Київському опіковому центрі - Катерина Гандзюк перенесла 11 хірургічних операцій. У замаху на неї затримано 5 підозрюваних.