Українські роботодавці розуміють загрозу відтоку кадрів — експерт

Українські роботодавці розуміють загрозу відтоку кадрів — експерт

 
Спеціаліст експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу Headhunter Україна Катерина Криворученко розповіла в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Зранку про ставлення роботодавців до зростаючої конкуренції за українських працівників з боку іноземних працедавців, а також про останні тренди на ринку праці.
 
Ми хочемо від вас почути позицію наших роботодавців. Чи розуміють і бояться вони цього відтоку, чи вони думають про те, що потрібно покращувати умови?
 
— Наші роботодавці це розуміють. Щоправда, ринок праці в Україні неоднорідний, є абсолютно різні історії. Ми бачимо, і в переважній більшості працюємо з роботодавцями, які турбуються про свій бренд, стратегічно мислять і думають на перспективу. ми нещодавно аналізували перше півріччя 2018 року  для ринку праці і спілкувалися і з ними, і з людьми, які на них працюють.
 
Навіть не зважаючи на те, що у деяких роботодавців є традиція переглядати заробітну плату раз на рік перед затвердженням нового бюджету, тим не менш навіть за це півріччя вони піднімали заробітні плати. Єдине, що у відсотковому відношенні це 5-10%. Роботодавці розуміють, що вони конкурують не тільки між собою, а й з роботодавцями з-за кордону. 
 
Є інструменти, які вони намагаються застосувати, для втримання працівників. Треба розуміти, що три основні фактори, які змушують людей міняти роботу  — це рівень заробітної плати, атмосфера в колективі і можливість кар'єрного зростання. Якщо хоча б дві цих складові влаштовують співробітника, він буде досить довго іти разом з роботодавцем. З іншого боку зараз виросло нове покоління, яке більш мобільне і більш відкрите і не боїться змін.
 
Які зараз найбільш запитані професії?
 
— Оскільки у вересні стартував бізнес сезон, то по великих містах ми бачимо збільшення кількості вакансій. Якщо говорити про те, де відчувається нестача фахівців, то це безперечно працівники робітничих професій. Також не вистачає фахівців у сфері логістики, наприклад, водіїв. В сезон не вистачає працівників сільськогосподарському сектору. 
 
Чи зросли за цей час зарплати? 
 
— Вони збільшились в середньому на 10% від рівня попереднього року, але це не завжди відчутно для працівників.
 
Які найбільш запитані професії від закордонних роботодавців?
 
— Існує попит у сфері будівництва, також запитана сфера маркетингу, ІТ і, звичайно, робітничі спеціальності.
 
Фото: Радіо Свобода