Щодо безпеки Німеччина є другорядною державою для України - Бєлєсков

Щодо безпеки Німеччина є другорядною державою для України - Бєлєсков

Візит в Україну канцлера ФРН Ангели Меркель істотно не вплине на ситуацію в Азовському морі.  Таку думку висловив в ефірі Українського радіо у програмі Сьогодні.Зранку заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков, коментуючи візит до Києва канцлерки Німеччини Ангели Меркель.
 
“Не зважаючи на всю впливовість ФРН, країна, яка може надавати нам допомогу по цьому питанню — різнопланову допомогу, не лише щодо резолюцій Європарламенту, а й військову — це Сполучені штати Америки. Я б особливо не сподівався, що переговори будуть важливим чинником, що вплине на ситуацію в Азовському морі. Німеччина — це в першу чергу загальноєвропейські санкції, Мінський процес, економічна допомога і співпраця, але в плані безпеки Німеччина займає другорядну роль для України”. 
 
Коментуючи результати візиту до Туреччини президента України, експерт підкреслив, не зважаючи на плідну співпрацю інтереси Анкари далеко не завжди співпадають з інтересами Києва.
 
“З одного боку Туреччина є ключовим партнером України з багатьох ключових питань, в тому числі щодо військово-технічному співробітництва, яке допомагає модернізувати Збройні сили України. Якщо згадати, зокрема минулорічну домовленість з турецькою компанією Aselsan щодо закупівлі систем зв'язку. Теж є підтримка по тому ж кримському питанню і щодо Томосу. Але якщо згадати 2016 рік, коли обговорювалась ідея чорноморської флотилії за участі України і чорноморських держав НАТО, то саме на стику Болгарії та Туреччини не вдалося вирішити всі протиріччя  щоб створити це корабельне обєднання. Тобто все неоднозначно. Плюс ще згадуємо турецько-російське співробітництво, зокрема по Сирії і проект “Турецький потік”, який в кінці кінців вдарить по транзитному потенціалу України. По частині проектів ми маємо співпрацю, по частині неоднозначність, а частина йде всупереч інтересам України. Туреччина слідує своїм національним інтересам, які лише частково співпадають з українськими”, - зазначив Бєлєсков.
 
Нагадаємо, 1 листопада відбувся візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до України. Під час двосторонньої зустрічі з президентом України вона скоординувала підходи сторін щодо засудження фейкових виборів в окупованих Донецьку та Луганську, організованих Російською Федерацією.  
За підсумками візиту Меркель також заявила, що Німеччина виступатиме за продовження санкцій проти Російської Федерації до того часу, поки не будуть виконані Мінські домовленості.
 
З листопада президент України Петро Порошенко відвідав з візитом Туреччину. Під час Сьомого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україно та Туреччиною були президенти двох країн доли доручення завершити переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі до кінця року.
Окрім того, президент України Петро Порошенко, перебуваючи з візитом у Туреччині, підписав угоду про співробітництво з Вселенським патріархатом. 
 
Слухати повну версію програми.
 
На фото: Микола Бєлєсков