Попри розпуск парламенту, кризи влади у Вірменії немає – Копчак

Попри розпуск парламенту, кризи влади у Вірменії немає – Копчак

Президент Вірменії Армен Сарксіян розпустив парламент, але прем’єр-міністр Нікол Пашинян налаштований на завершення оксамитової революції та перемогу на позачергових виборах. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" керівник Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Володимир Копчак прокоментував політичну ситуацію у Вірменії.

"Я би сказав, що кризи влади там немає.  Нікол Пашинян зараз крок за кроком реалізує свою ідею, доводить до логічного кінця так звану оксамитову революцію. Певний проміжний етап оксамитової революції – здобуття повної легітимної легалізації власної влади через дострокові парламентські вибори. Я хочу нагадати, що він став прем’єр-міністром, але парламент Вірменії був підконтрольний старій політичній еліті в особі республіканської партії. Зараз він системно та логічно намагається досягти того, щоб його революційна команда отримала всю повноту влади", - зазначив Володимир Копчак.

Експерт додав, що "це унікальний випадок, коли  Армен Сарксіян, попри конституційно церемоніальні повноваження президента Вірменії, відіграє ключову роль у всьому політичному процесі. Треба розуміти, що він не є членом революційної команди Пашиняна, проте він дуже поважна людина у всьому світі і виступає негласним комунікатором між вірменською владою і навколишнім середовищем, включно з Москвою, Вашингтоном, Лондоном тощо. Тому його роль недооцінювати не можна".

Також керівник Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння підкреслив, що "те, що Сарксіян крок за кроком, відповідно до свої функцій, підписав указ про розпуск парламенту свідчить про те, що стратегія Нікола Пашиняна спрацьовує в повному обсязі".

Нагадаємо, 1 листопада президент Вірменії Армен Сарксіян підписав указ пророзпуск парламенту і призначення позачергових виборів на 9 грудня 2018 року. Про це йдеться у відповідному документі на сайті президента Вірменії. 

Прослухати повну версію розмови.