Сущенко став лауреатом Національної премії за захист свободи слова - НСЖУ

Сущенко став лауреатом Національної премії за захист свободи слова - НСЖУ

Журналіст агенції "Укрінформ" Роман Сущенко став лауреатом Національної премії 2018 року за захист свободи слова.

"Роман Сущенко заслужив цю відзнаку своєю професійною діяльністю, а також незламністю в неволі на території сусідньої держави-агресора, де він перебуває за фальшивими звинуваченнями", - йдеться у повідомленні НСЖУ.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що "мужність і сила волі, яку демонструє Роман, перебуваючи у російські в'язниці, робить його символом. Символом боротьби за свободу слова і вільну українську журналістику".

"Безумовно, сьогоднішня премія - це і відзнака неймовірних зусиль родини Романа. Батькову нагороду отримувала донька - Юлія, теж журналіст Укрінформу", - додав Томіленко.

Національна премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована для нагородження осіб і організацій, що досягли успіхів і суспільного визнання у відстоюванні права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Нагадаємо, Роман  Сущенко був затриманий та заарештований 30 вересня 2016 року у Москві. Про місце перебування Сущенка стало відомо лише через два дні після затримання, у неділю 2 жовтня, коли у московське СІЗО "Лефортово" прибули російські правозахисники з плановою перевіркою умов утримання арештованих.

Його було звинувачено за статтею 276 Кримінального Кодексу Росії за шпигунство на користь України і ув'язнено в Лефортівській в'язниці. Сущенко ці звинувачення відкидає.

4 червня 2018 року Московський міський суд засудив Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму.

У 2017 році Європарламент прийняв резолюцію "Політичні в'язні в тюрмах Росії і ситуація в Криму", в якій зазначено, що Роман Сущенко та інші українські громадяни "незаконно утримуються" в ув'язненні на території Росії.

фото: УНІАН