До кровопролиття на кордоні США з Мексикою не дійде - експерт

До кровопролиття на кордоні США з Мексикою не дійде - експерт

До кровопролиття через ситуацію з мігрантами на кордоні Сполучених Штатів з Мексикою не дійде, оскільки в американського президента Дональда Трампа не має однозначної підтримки, і він не буде порушувати міжнародні права людини, переконана політтехнолог, президент Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" вона прокоментувала ситуацію з мігрантами на кордоні США з Мексикою і те, що президент Трамп готовий надіслати на мексиканський кордон військових.

"Якщо говорити про міграцію з Мексики, вона дуже значна як зараз, так і протягом тривалого періоду часу. Близько 30-40% людей, які проживають в Сполучених Штатах, ідентифікують себе як латиноамериканці. Тому те, що ця міграція повністю не вигідна Штатам, - неправда. Люди, які приїжджають, можуть отримувати меншу заробітню платню за годину. Це ресурс, який стратегічно використовувався", - пояснює політтехнолог.

"З приводу проекту "Стіна" і позиції Трампа, яку було чітко видно ще з виборчої кампанії, слід зазначити, що ця позиція викликала певний осуд, бо вона говорила не тільки про проблемну міграцію, а й про те, що араби чи мексиканці чимось гірші, ніж люди, які довший час живуть в Америці. Президент Мексики говорить, що треба вирішувати це на міжнародних форумах, але якщо Трамп хоче бувати стіну, хай будує. Для нас стіна - архетип розділення. Це завжди боляче. Тому люди сприймають стіну як потенційну небезпеку", - зазначає Катерина Одарченко.

Експерт вважає, що "зміни позиції Сполучених Штатів не передбачається, бо у Трампа немає однозначної підтримки серед істеблішмента, навіть частина Республіканської партії хотіла висувати йому імпічмент. До кровопролиття не дійде, тому що є чіткі протоколи. Проте якщо люди ідуть караваном, вони порушують закон, бо є легальні методи міграції. Хоча якщо людина з Мексики хоче працювати, вона може отримати дозвіл на роботу і поїхати до певного штату".

Нагадаємо, що наразі на кордоні Мексики та Сполучених Штатів зібрався караван з мексиканських мігрантів. Президент Сполучених Штатів прагне протидіяти незаконній та стихійній міграції.

На фото: Катерина Одарченко

Джерело: Facebook
 

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!