Потрібно відмовлятися від фінансування МВФ, щоб Україна могла самостійно заробляти кошти, - експерт Руслан Осипенко

Потрібно відмовлятися від фінансування МВФ, щоб Україна могла самостійно заробляти кошти, - експерт Руслан Осипенко

Про що домовилися Україна і МВФ, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" експерт Економічного дискусійного клубу Руслан Осипенко.

Руслан Осипенко: якщо казати про позику МВФ, вона, фактично, впливає тільки на фінансову стабілізацію країни, не дає можливості розвитку. Для експертів, фінансистів та економістів зрозуміло, що Україна не виконала попередню програму розширеного фінансування, тому перейшли до нової програми stand-by. Якщо попередня довгострокова програма була спрямована на реформи, то програма stand-by короткострокова і направлена на подолання кризових явищ і встановлення фінансового балансу в країні, тобто умови цієї програми гірші, але Україна змушена працювати з МВФ, щоб давати сигнал іншим зовнішнім інвесторам, що Україна стабільна і продовжує виконувати свої фінансові зобов'язання по попередніх запозиченнях. Це дасть нам можливість вийти на зовнішні ринки і здійснити зовнішні запозичення, продовжувати якось існувати.

Чесно кажучи, уряду потрібно створювати умови, щоб відмовлятися від фінансування МВФ, щоб Україна могла самостійно заробляти кошти і погасити борги. Якщо поглянути на тенденцію, нам позичають менше і під гірші відсотки: зараз під 9%, раніше - під 7%. Умови кредитування постійно погіршуються для України, нам позичають менше, аніж маємо виплачувати, це має стати сигналом уряду, що щось треба кардинально змінювати.

Послухати повну версію програми.
 
 
Сулухайте програму "Сьогодні.Зранку" з 8.00 до 10.00!