Ситуація з Саудівською Аравією посприяла політиці Туреччини, - експерт-міжнародник Олексій Їжак

Ситуація з Саудівською Аравією посприяла політиці Туреччини, -  експерт-міжнародник Олексій Їжак

Експерт з міжнародної безпеки Інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" прокоментував геополітичні наслідки вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашогджі.

Нагадаємо, що голова турецької опозиційної "Партії Батьківщини" Догу Перінчек заявив, що фрагменти тіла вбитого саудівського журналіста Джамаля Хашогджі знайшли в колодязі на території генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Про це повідомило турецьке видання Haberler.  

Співробітники турецької служби безпеки витягли деякі частини тіла Джамаля Хашогджі з колодязя у саду консульства під час пошукової операції. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті, поки не визнала, що Хашогджі помер випадково внаслідок бійки. Сполучені Штати Америки та Європейські країни вважають, що Ер-Ріад приховує всю правду про загибель і вимагають продовження розслідування.

Агентство Reuters повідомило, що наказ убити саудівського опозиційного журналіста Джамаля Хашогджі через Skype віддав радник наслідного принца Саудівської Аравії Cауд аль-Кахтані. За даними джерел запис Skype-розмови є у розпорядженні турецького президента Ердогана. Проте турецький глава відмовляється надавати його американцям.

Олексій Їжак: Туреччина не надає такі записи з дипломатичних та юридичних причин, оскільки не мала права слідкувати за генеральним консульством Саудівської Аравії  на своїй території. Ймовірно, що записи є. І рано чи пізно ця інформація на певних умовах буде передана і представлена. Але так відкрито це робити неможливо, тому що це порушення дипломатичного протоколу. Це відкриває скриню Пандори стосовно інших дипломатичних представництв на Близькому Сході, що є небезпечним.

Ердоган вже користується цією ситуацією на користь Туреччини. Це почалось вже кілька місяців від того часу, коли Туреччина намагається покращити відносини з Європейським союзом і США. І їй це вдається, оскільки динаміка візитів,  яка відбувається у Туреччини з Європою, є позитивною. Зі Сполученими Штатами така ж сама спроба налагодити відносини, і тут Саудівська Аравія просто потрапила у пастку.

Цього тижня має бути дуже важлива зустріч у Туреччині - саміт, дуже схожий до українського Нормандського формату, а саме: Ердоган, Путін, Меркель і Макрон  зустрічаються стосовно сирійського врегулювання. Це дуже великий прогрес для Туреччини, тому що європейські лідери приїжджають до Туреччини для обговорення важливої теми. Це означає, що Ердоган легалізований, поважний учасник світових подій. Ця ситуація з Саудівською Аравією дуже посприяла політиці Туреччини.

Щодо США, мені здається, що наразі санкцій не буде. Те, що відбувається навколо цієї ситуації і відповідних заяв, є спільним планом поліпшення ситуації і зняття конфлікту. У Саудівській Аравії говорять, що це була жахлива помилка. І керівництво Саудівської Аравії, і керівництво Сполучених Штатів не можуть не реагувати. Це ж саме стосується й інших країн, які змушені реагувати, але які не можуть просто так припинити домовленості. Хоча будуть певні медійні спроби продемонструвати реакцію.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!
Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Основа — дрони і ремонт. Експерт про українську оборонку та збільшення її ефективності
Війна, унікальна для досвіду, бо навчаються всі: від Тайваню до США
Заяви Волкера свідчать, що США продовжать підтримувати Україну — експерт
Російському флоту можуть заборонити прохід територіальними водами інших країн — експерт
Cтали відомі подробиці вбивства журналіста Хашогджі — Al Jazeera