Наскільки дієвими є санкції Європи проти Росії?

Наскільки дієвими є санкції Європи проти Росії?

Рада Європейського союзу затвердила новий режим санкцій щодо використання та поширення хімічної зброї, - про це йдеться у повідомленні ради ЄС. Тепер Європейський союз зможе застосовувати санкції до осіб та організацій залучених до розробки та використання хімічної зброї будь-де, не залежно від їх національності та місцярозташування. А також у раді Європейського союзу уточнили, що обмежувальні заходи будуть спрямовані на осіб та суб'єктів, що безпочередньо відповідають за розробку та використання хімічної зброї, а також тих, хто надає фінансову, технічну, матеріальну підтримку і тих, хто допомагає, заохочує або асоціюється з ними. Санкції включають заборони на поїздки до Європейського союзу, заморожування активів фізичних осіб та суб'єктів господарювання.
В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні.Зранку" головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус аналізує ситуацію.
 
Коло осіб, які підлягають під ці санкції описані дуже детально. Але як довести що хімічна атака була або хімічна зброя використовувалася?
 
Івана Ус: Тут не останню роль відіграє політичний аспект, тобто якщо надати докази, то це може ускладнити переговорні процеси, які відбуваються. Що стосується цих санкцій, вони були запровадженні за ініціативи Великобританії та Франції, після отруєння Скрипаля. Тому можемо поєнати ці два моменти.
 
(На фото Ус І.)
 
Наскільки ці санкції допоможуть зберегти ті, що були укладені за Мінську-2? І чи допоможе це закріпити секторальні санкції на російську економіку?
 
Івана Ус: Безумовно, допоможуть. Багато дослідників, які доліджуюють санції і їх дії на Російську федерацію підтверджують, протягом останнього часу запроваджено велику низку санкцій. Більше того, вважаться, що зараз є спроба об'єднати ці всі санкції в один пакет і поки не буде змін Росії взагалі по всім цим напрямкам, жодної санкції не буде відмінено.
 
Прослухати повну версію програми
 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!