Суспільний мовник - міжнародний досвід фінансування

Суспільний мовник - міжнародний досвід фінансування

В ефірі Українського радіо досвід роботи суспільного радіо Швеції. Учасник програми "Сьогодні.Вдень" - директор з питань стратегічного розвитку Шведського радіо Ян Петерсон.
 
Вчора в Києві відбулася міжнародна конфенція присвячена розбудові незалежного суспільного мовника.
Що було найважливішою проблемою у цій дискусії?
 
Ян Петерсон: На мій погляд, варто пам'ятати про три важливих моменти - це друзі, фінансування і юридична база. На мій погляд, юридична база, яка включає законодавство, достатньо задовільна. А от що стосується друзів, зараз у вас є друзі серед аудиторії, але потрібно напрацьовувати друзів у політичній системі. І, звичайно у вас є чималі проблеми із фінансуванням.
 
Член правління ПАТ "НСТУ" людина, яка відповідає за міжнародні зв'язки, Інна Грибенюк наголошувала на тому, що підтримка наших закордоних партнерів у нас є. Наша аудиторія свідчить про те, що робота її практично задовільняє. Як на Вашу думку досягти прихильності політиків і як це відбувається у Швеції?
 
Ян Петерсон: Тут питання значною мірою освітнє: потрібно навчати, розповідати політикам що таке суспільне мовлення. І другий аспект - це програми, які  ви створюєте. Тому що програми якісні і вони знаходять відгук серед аудиторії, то аудиторія створює тиск на політиків. Це дуже важливо так як громадськість це водночас і виборці.
Шведському радіо вже 90 років. Спочатку воно працювало неналежним чином, адже було дуже близько до політиків. Але зараз ми розвинулись і налагодили роботу. З часом ми зрозуміли усіх гравців на ринку, кожен зрозумів, що потрібно робити, а що - ні. І політики зрозуміли, що вони повинні бути від нас на відстані витягнутої руки. Тому що жодне втручання у діяльність радіо просто недопустиме, а суспільне мовлення повинно пам'ятати свою місію, свої завдання і чітко їх виконувати.
 
Послухати повну версію розмови.
 
Слухайте програму "Сьогодні.Вдень" з 13.00 до 15.00!