З 2 жовтня в Україні подорожчає спиртне (аудіо)

З 2 жовтня в Україні подорожчає спиртне (аудіо)

5 вересня Кабінет міністрів своєю постановою підвищив мінімальні оптово-відпускні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби.

Таким чином мінімальна роздрібна ціна півлітрової пляшки горілки становитиме 89 гривень сорок копійок, а натуральне вино подорожчає до 42 гривень за пляшку у 0,7 літра уроздріб, кріплені вина та вермути – до 49 гривень, пляшка ігристого коштуватиме щонайменше вісімдесят дев’ять гривень. Докладніше Віолетта Карлащук.

Житель Київської області Віктор Борозда розповідає: сам алкоголь майже не вживає, однак, каже він, негативно ставиться до його подорожчання. Що вища вартість спиртного, то частіше люди вживатимуть контрафактне , - говорить Віктор Борозда.

Горілка та лікеро-горілчані вироби дорожчають щороку, починаючи із 2009-го року, - повідомила у листі прес-служба міністерства економічного розвитку і торгівлі у відповідь на запит Українського радіо. За останні три роки, йдеться у листі, подорожчання відбулося 4 рази. Цього разу уряд вирішив збільшити мінімальні оптово-роздрібні ціни на спиртне через те, що нинішня вартість не відповідає реальним витратам на виробництво та реалізацію. Очікується, як пише прес-служба, встановлення мінімальних цін на алкогольні напої на економічно обґрунтованому рівні, стане достатнім для відшкодування витрат виробників, сплати усіх податків і зборів, забезпечить ринок якісною продукцією від легальних виробників алкоголю і сприятиме зменшенню частки тіньової економіки. Так це сприятиме зростанню надходжень до державного та місцевого бюджетів від сплати акцизного податку приблизно на 400 мільйонів гривень на рік.

Виборники та імпортери алкогольних напоїв давно були готові до підвищення мінімальних цін на спиртне, - сказала менеджерка комітету імпорту і торгівлі алкогольними напоями Європейської бізнес-асоціації Крістіна Лініченко.

Невдовзі після підвищення мінімальної роздрібної ціни, уряд підвищити і акцизи на спиртне, таким чином, подорожчання може відбутися двічі, - сказав голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. За його словами, це вигідно виробникам контрафактної продукції.

Щороку в Україні, як повідомив директор інформаційного центру з проблем алкоголю і наркотиків Костянтин Красовський, від отруєння алкоголем помирає приблизно 3 тисячі людей.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!

Останні новини
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
Новини по темі
"Продукти в магазинах можуть подорожчати на 5-15 %" — Андрій Кривонос
"Словацькі інвестори пропонують нам брати техніку без коштів", — голова Асоціації автоперевізників Київщини про перспективи оновлення рухомого складу
НБУ зняв обмеження з продажу валюти: що відбудеться з курсом?
"Можуть подорожчати мінімум на 10-15%": експерт пояснив, чому зростає вартість автомобілів
У Києві у 2 рази подорожчав проїзд у комунальному транспорті (аудіо)