Олена Щербан: Нардепи добре підстрахувалися законами, щоб з них складно було зняти недоторканність

Олена Щербан: Нардепи добре підстрахувалися законами, щоб з них складно було зняти недоторканність

Генпрокурор повернув на доопрацювання САП подання на нардепа Ігоря Мосійчука. Кожне подання перевіряє юридичний відділ ГПУ, який побачив певні недоліки і повернув на доопрацювання. Також Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив подання до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності з народних депутатів від Опозиційного блоку Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва і Дмитра Колєснікова. В Опозиційному блоці ці подання назвали політично вмотивованими.

Чому розвалюються справи, заведені на народних депутатів, прокоментувала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Чи матиме подання на Мосійчука певні результати, чи дійде справа до суду?

Олена Щербан: звичайно, подання матиме результати, але велика проблема у тому, що у нашій країні лише одна єдина особа може підписати це подання - це генпрокурор. Це надає йому певний важіль впливу і можливість певним чином торгуватися з політичними силами або народними депутатами. Публічність подання на народних депутатів шкодить справі, адже доки готується подання на позбавлення народного депутата недоторканності, він може просто втекти, поїхати з країни, уникнути кримінальної відповідальності, як свого часу зробив пан Клюєв. До моменту потраплання подання до Верховної ради воно повинно залишатися секретним, щоб був відповідний ефект, до того ж Верховна рада досить довго розгядає такі подання.

Якщо говорити про народних депутатів, вони дуже добре підстрахували себе законодавством. Коли Конституція каже про недорканність, вона каже виключно про підозру, про неможливість без згоди Верховної ради притягнути нардепа до відповідальності. Разо з тим нардепи вже в кримінальних законах вже собі розширили недорканність - вони заборонили робити у них обшуки, прослуховувати їх, будь-яким чином втручатися в їхню роботу без дозволу Верховної ради.

Як було з Розенблатом: Верховна рада дала дозвіл лише на пред'явлення підозри, але не надавала дозволу на затримання. Тому тепер народний депутат ухиляється від отримання обвинувачувального акту, його справу не можуть направити до суду, власне, змусити його якось підписати обвинувачувальний акт правоохоронці не можуть, примусові заходи застосовувати не можна. Ситуація полягає у тому, що прослуховували не самого народного депутата, а його помічників, осіб, які його оточують, на його прослуховуання не дав би дозволу навіть суд. У процесі прослушки сам народний депутат потрапив так би мовити "в кадр" і ним зацікавилися органи слідства. Зрозуміло, що він може потім в кримінальному суді, а не в адміністративному, як він це робить зараз, звертатися, аби ту частину тих записів було вилучено, бо визнано недопустимим те, що він туди потрапив, а він - недорканний. Знову ж таки, ситуація сумнівна, не можна сказати на 100%, що суд піде на це, адже прослушка була законна, слідчі не можуть передбачити, хто потрапить під прослушку. Інший момент полягає у тому, що доказів стосовно Розенблата, якщо вилучити частину записів, де є безпосередньо він, - предостатньо. І це абсолютно не виключає його відповідальність, навіть якщо ця частина записів буде вилучена. Тому з його боку є дуже багато речей, які є маніпуляцією, але рішення суду щодо прослушки дуже кричуще у тому сенсі, що його прийняв суд, який не мав права це робити.

Що буде відбуватися 3 жовтня, адже анонсовано, що директор НАБУ Артем Ситник планує взяти участь у засіданні антикорупційного комітету парламенту, хоча 19 вересня він не з'явився на засідання антикорупційного комітету парламенту?

Олена Щербан: минулого разу Артем Ситник не прийшов на засідання антикорупційного комітету парламенту через робочі моменти, він зазделегідь повідомив про це. Якщо говорити про ситуацію між НАБУ і САП, справді йде мова про конфлікт, про ситуацію, коли НАБУ викрило Холодницького на незаконних діях, те, що Холодницькому не підписана підозра, - виключно питання повноважень генпрокурора, що робить аникорупційного прокурора абсолютно залежним від влади... у таких умовах, очевидно, не може бути гарних стосунків, наскільки довго це буде продовжуватись, залежить від генпрокурора.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Прийнятий Верховною радою законопроєкт лише зацементує депутатську недоторканність – Юрчишин
Зняття недоторканності не матиме сенсу без ефективних судів та правоохоронних органів - Айвазовська
Беспалий припускає, що 29 серпня парламент попередньо схвалить законопроєкт про недоторканність
Позбавлення Гуайдо недоторканності є не більше, ніж залякування — Куса
Рада не зняла недоторканність з нардепа Березкіна