Режисерка Ганка Третяк: Фільм, знятий за повістю Кузьми Скрябіна, змушує думати

Режисерка Ганка Третяк: Фільм, знятий за повістю Кузьми Скрябіна, змушує думати

Фільм, знятий за повістю Кузьми Скрябіна "Місто, де не ходять гроші", вийшов у прокат 13 вересня.

Головна героїня фільму (Аліса) переживає тяжкий період свого життя – вона втратила роботу і кохану людину, вона повністю розчарувалася у житті. Вдома вона знаходить квиток на потяг, вона не знає звідки він взявся, куди можна доїхати. Аліса вирішує сісти на цей потяг і потрапляє у дивний світ – закриту територію, де діюсь свої закони і не ходять гроші.

Про створення фільма розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" режисерка кінострічки Ганка Третяк.

Як глядачі зустрічають фільм, над яким ви працювали 5,5 років?

Ганка Третяк: у фільма було два етапи створення. Перший етап розпочався 2013 року, ми почали готуватися разом із Кузьмою до роботи над фільмом, він мав стати саундпродюсером стрічки та зіграти невеличку роль. Потім почався Євромайдан, війна, пізніше не стало Кузьми...Лише у 2016 році ми почали зйомки фільму, у 2018 році фільм вийшов в прокат. У фільмі є слова автора, їх читає Кузьма, ми записали їх раніше. Планувалося дуже багато чого, але залишилися тільки його слова.

З предпрем'єрними показами ми об'їхали 9 міст, була дуже цікава реакція на фільм в різних частинах України.

У цьому фільмі дуже багато Кузьми, він передає його погляд на теми свободи, як відбувається маніпуляція свободою. Цей фільм змушує думати, як сказав один з наших акторів Ігор Цішкевич, ви цей фільм сприймаєте крізь себе, якщо ви знаєте, що таке жити в закритій зоні, з якої ти не можеш вибратися, як було в колишньому СРСР.

Ви давній прихильник Кузьми?

Ганка Третяк: Фагот колись познайомив мене з Кузьмою. Коли я прочитала його повість "Місто, в якому не ходять гроші", я йому зателефонувала і сказала, що його твір дуже кінематографічний і що хочу його знімати. Практично з першої нашої зустрічі ми почали працювати над фільмом.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!