Зураб Аласанія: нам не вказують про що говорити в ефірі, але фінансовий тиск нас може згубити

Зураб Аласанія: нам не вказують про що говорити в ефірі, але фінансовий тиск нас може згубити

Про ситуацію, яка склалась з фінансуванням Суспільного розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова правління Національної суспільної телерадіомовної компанії Зураб Аласанія.

На сьогоднішній день борг НСТУ перед концерном РРТ за 10 місяців становить 69 мільйонів гривень. Офіційна версія відключення аналогового мовлення телеканалу UA: Перший - "за борги". Це саме те, за що відключили мовлення?

Зураб Аласанія: так, але це не єдина заборгованість, та і транслятор теж не єдиний, адже є цифрове, кабельне і супутникове мовлення. Наступного місяця почнеться зростання і решти боргів.

Значною мірою у багатьох людей було аналогове мовлення телеканалу UA: Перший, воно залишалося єдиним джерелом інформації після того, як були відключені всі інші аналогові телеканали. Чи вважаєте ви, що це певною мірою ігри перед двома виборчими кампаніями?

Зураб Аласанія: треба вклонитися Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, який 10 місяців безплатно транслював мовлення телеканалу UA: Перший. Коли ми були державною телерадіокомпанією, це ще було зрозуміло, адже ми - державна компанія, вони - державний концерн. Вони точно знали, що наступного року у нас буде бюджет, ми так чи інакше повернемо борги, зараз вони не дуже розуміють, як з нами говорити, бо ми зараз недержавна компанія. Найбільше, що їх вразило - це погрози від енергопостачальника, у разів відключення енергопостачання постраждають всі національні канали, навіть цифрове мовлення, адже у них на баштах розташовані цифрові передавачі.

Це якесь замкнене коло? Радіослухачі та телеглядачі можуть залишитися без суспільного мовника?

Зураб Аласанія: насправді ми одна юридична особа - НСТУ, це стосується і телебачення, і радіомовлення, на тих самих баштах розташовані і радіопередавачі, які поки що не чіпають, але це не гарантія того, що завтра вони цього не зроблять.

Можливо це така форма тиску на громадян, які ще не встановили тюнери?

Зураб Аласанія: це не вигідно владі з точки зору популізму, вибори вже близько, і вони мали б встигнути роздати тюнери замість гречки, як за часів Януковича, пам'ятаєте, коли було роздано три мільйони ТВ-тюнерів незаможним людям, але цього чомусь не відбувається.

Можливо це намагання того, аби напередодні двох передвиборчих кампаній, політична реклама потрапила в ефір суспільного мовника?

Зураб Аласанія: можливо вони таким чином вирівнюють медійний ринок, який вже розподілився, а ми є незалежними. Політики не можуть звикнути до цієї думки.

Правління Національної суспільної телерадіокомпанії на засіданні прийняло план антикризових заходів. Наскільки вони будуть дієвими?

Зураб Аласанія: до кінця року наші борги мають зрости до 140 мільйонів гривень. Це дуже велика цифра, ми ніяк з нею не впораємося, але є критичні витрати, які ми можемо якось зекономити. Економія на людях - це найгірше, що може бути, але весь керівний склад йде у відпустки за свій рахунок від 8 до 15 днів, - це зекономить близько 10 мільйонів гривень. Повернення телемагазину теж допоможе заробити деякі кошти, цей крок - компроміс, але до чого він може дійти - реклама бадів, лотерей, політична реклама...

Про цю кризу ми знали ще 10 місяців тому, ще у липні уряд мав би підготувати проект дофінансування, але не зробили цього. Тепер ми готові до боротьби наступного року, нас знову недофінансують, ми розрахуємо весь рік і знову будемо готові до антикризових заходів, - ми на крок-два попереду реформ в усій країні.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!