Максим Праздніков: Цього року дуже популярне інвестування в криптоактиви

Максим Праздніков: Цього року дуже популярне інвестування в криптоактиви

Альтернативні напрямки інвестування:  цінні папери, банківські метали, нерухомість, криптовалюта. Як визначити ризики та прибутковість того чи іншого фінансового інструмента? Розповів у програмі "Safe" економічний експерт Максим Праздніков.

Максим Праздніков: Є інвестування у себе, у навчання, у своє майбутнє, у дітей. Більш традиційні - депозити строкові (гривневі, валютні) і нерухомість. Усі намагалися вкласти гроші або у банк, або придбати квартиру, щоб здавати її в оренду. Зараз є певні зміни у законодавстві, валютна лібералізація і з’явилася можливість не лише інвестувати в акції в Україні, а тепер можна інвестувати закордон. Це трохи складніше, бо людина має отримати індивідуальну ліцензію Нацбанку.

Поширена думка, що інвестиції – це справа багатих людей. Чи це так? І з якої суми вільних коштів варто починати інвестувати?

Максим Праздніков: Якщо ми говоримо про закордонні акції – це є певні витрати, які людина несе, коли відкриває рахунок. Вона має сплатити певну комісію. Якщо говоримо про депозит в Україні : гривневий (14-15% на рік), валютні (3-4%), але з них ще треба сплатити податки на доходи фізичної особи і військовий збір. Це десь майже 20%. Підсумовуючи, за гривню ви отримаєте десь 12%, а у випадку з валютою – 3%. Якщо ми кажемо, що у нас в країні близько 10% інфляція, якщо ви вкладаєте гроші на депозит у банку, то ви просто зберігаєте свої гроші, не заробляєте. Кожен банк має якісь свої мінімальні суми вкладу - від 500-1000 грн. Ще одна досить цікава можливість для інвестицій – це облігації внутрішньої державної позики. Чим вони цікавіші за звичайний депозит? Ставка на рівні 17% і ви не сплачуєте податок на доходи фізичних осіб. Але є певна комісія, яку ви маєте сплатити брокерській компанії, яка допомагає працювати з цими цінними паперами. Мінімальна сума, яку варто інвестувати у цей інструмент, починається з 100 000 грн.

Які ще є види інвестування?

Максим Праздніков: Цього року дуже популярні криптоактиви. Можна було інвестувати з невеличкої суми. Майже усі чули про біткоін. Вже маючи 500-1000 доларів можна починати інвестувати.

А чи може бути автомобіль інвестицією?

Максим Праздніков: Якщо автомобіль використовується у якомусь бізнесі, то він є певним активом, який заробляє вам гроші. А якщо ви придбали автомобіль для свого власного використання, то це пасив. Ви не тільки не заробляєте, а постійно витрачаєте гроші.

Можна інвестувати у чужий бізнес. Які тут правила?

Максим Праздніков: Дуже гарно, що з’являється велика кількість стартапів в Україні. Ви можете виступити у якості інвестора, а особливо на початковому етапі позичити гроші за якоюсь угодою. Треба розуміти, що зараз це дуже ризиковано, бо з 10 компаній  , які починають роботу, лише декілька виживе. Дуже великі ризики, ви можете втратити свої гроші. Якщо ви хочете більш спокійно вкласти кудись гроші – це традиційний депозит, облігації внутрішньої державної позики (повністю гарантовані державою).  Ще є дорогоцінні метали. Якщо ви подивитеся на вартість золота (як воно змінювалося за декілька років), то пік був у 2011-му. Його продають комерційні банки , але вони встановлюють свій власний курс. Звісно, вони отримують певну інформацію від Національного банку України, який встановлює ціну на золото, але вона для них лише інформативна. Вони не змушені дотримуватися саме цієї ціни. А різниця може сягати до 30%. Наприклад, вони продають грам за 1400 грн., а купують за 999 грн. І якщо ви хочете на цьому щось заробити, то маєте розуміти, що інвестиція у золото – це на 3-5 років. Але золото є гарною інвестицією, коли певна турбулентність на фінансових ринках. Зараз ми бачимо потенційну торгівельну війну між Китаєм і США. Отже, є дуже велика ймовірність, що певні інвестори будуть вкладати саме у золото – стабільний актив, який не настільки підпадає під вплив фінансових негараздів.

І ще, є такі інструменти: біржі, Форекс. Там можна торгувати не тільки металами, а різними активами.

Максим Праздніков: Це схоже на ринок акцій, про який ми вже згадували. Там є певні свої особливості. Я б радив утриматися саме щодо Форексу, адже це певна гра. Якщо ви дійсно намагаєтеся заробити, то повинні мати дуже гарні знання про те, як це працює (куди йде курс, відслідковувати постійно, що відбувається у світі). Маєте розуміти, якщо у вас немає спеціалізованих знань, то це може нагадувати казино.

Якщо це складний вид інвестування, а людина хоче долучитися (акції, цінні папери, криптовалюти) і немає достатній знань, то чи варто звертатися до посередників? І на яких умовах?

Максим Праздніков: Якщо ви хочете придбати цінні папери, то вам доведеться звертатися до посередників. З українськими та іноземними акціями потрібен буде брокер. Вам треба буде відкрити рахунок. Усі брокери надають дуже гарну інформацію. Кожен на своєму сайті має велику кількість аналітики (як працює ринок, що треба робити). Головна порада – не треба зберігати кошти у скляній банці, під матрацом. Для себе треба зрозуміти, що ви хочете: зберегти кошти чи заробити? Якщо хочете зберегти – це депозити або облігації внутрішньої державної позики. Якщо хочете заробити, то це можуть бути акції, облігації, криптоактиви.

Прослухати повну версію розмови.

Уроки фінансової грамотності на Українському радіо. Разом з фахівцями навчаємо, як правильно зберігати і примножувати гроші. Слухайте щосуботи о 16:20!