Анна Герасименко розповіла, чому падає Індекс людського розвитку в Україні

Анна Герасименко розповіла, чому падає Індекс людського розвитку в Україні

В ООН склали рейтинг країн за Індексом людського розвитку. Перші три місця рейтингу займають Норвегія, Швейцарія та Австралія. У першу десятку також увійшли Ірландія, Німеччина, Ісландія, Гонконг, Швеція, Сінгапур та Нідерланди. У минулорічній доповіді ООН Україна посідала 84 місце з індексом людського розвитку, цього року Україна на 88 місці.

Чму падає Індекс людського розвитку в Україні, прокоментувала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Анна Герасименко.

Як сприймати Індекс людського розвитку, чому за рік ми скотилися у рейтнигу на 4 позиції?

Анна Герасименко: Індекс людського розвитку - це інтегральний показник, який використовує різноманітні показники - тривалість життя, рівень життя, рівень освіти, соціально-економічна рівність, гендерна рівність. За допомогою статистичних процедур ці показники приводять до спільного знаменника, який дозволяє порівнювати становище у різних країнах. Сам по собі цей індекс ні про що не говорить, він має сенс лише у порівнянні з іншими країнами, коли прослідковується динаміка змін. Коли ми говоримо про зміни, тут важливо аналізувати не лише рейтингову позицію, а й значення індексу, яке поступово зростає, тобти нічого критичного не відбувається. Але факт, що рейтинг України поступово знижується стосовно інших країн, говорить нам про те, що в інших країнах суспільний прогрес відбувається набагато швидше.

Наша хронічна проблема - це рівень добробуту. На жаль, показники рівня добробуту населення в Україні набагато нижчі, ніж в країнах колишнього Радянського Союзу. Починаючи з 2014 року ситуація в цьому плані тільки погіршується, оскільки тривають військові дії, уповільнюється економічний розвиток України, все це впливає на рівень національного доходу, рівень ВВП. За рахунок цього показник Індексу людського розвитку зменшується.

Наскільки можна довіряти такому рейтингу, взагалі рейтингам, які роблять міжнародні організації, коли вони спираються тільки на офіційні показники?

Анна Герасименко: цифри, які використовуються для обчислення національного доходу, не зовсім точні, вони не відображають справжньої ситуації, оскільки значна частина нашої економіки перебуває в тіні. Ми розуміємо, що у країн, які очолюють цей рейтинг, зовсім інша ситуація, адже там не існує такого поняття, як масштабна тіньова економіка.

Щоб зрозуміти загальну ситуацію, потрібно аналізувати показники за кожним конретним аспектом, адже всі ці індекси створюють узагальнюючу картинку, яка з одного боку нівелює досягнення, а з іншого, підтягує прогалини у політиці, які можуть бути. Якщо ми говорими про порівнянн економічного розвитку, тут варто звернути увагу на такі показники, як ВВП, рівень доходів населення, рівень бідності. Якщо ми оцінюємо саме якість життя, показник тривалості життя і народження - це найкращий показник, який характеризує за інтегральною оцінкою якість життя та населення в Україні.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!