Василь Богдан: Петров і Боширов є представниками розвідки Росії, очевидно, ГРУ

Василь Богдан: Петров і Боширов є представниками розвідки Росії, очевидно, ГРУ

Петров і Боширов, хто вони? Фахівці з фітнесу чи вбивці-професіонали, співробітники спецслужб? Росія показала осіб, яких у Великій Британії підозрюють у замаху на родину Скрипалів. Як Захід реагуватиме на несподіваний крок Кремля?

Над цими питаннями розмірковували в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки Василь Богдан та голова Громадської ліги "Україна-НАТО" Сергій Джердж.

На вашу думку, хто вони?

на фото: Василь Богдан

Василь Богдан: ми повинні розглянути цю ситуацію у ретроспективі, у динаміці. Як тільки ці події відбулися в Солсбері, у Великобританії заявили, що до цього причетна Росія, тому що "новічок" ідентифікували, Кремль одразу розпочав операцію "Прикриття". Те, що ми спостерігали на Раша Тудей інтерв'ю цих хлопців - черговий спектакль. Це відбулося для того, щоб "промити мізки" росіянам, які все менше довіряють телебаченню, а також спробувати вплинути на світове співтовариство, що заяви Великобританії не відповідають дійсності. Головне те, що особисто Путін оголосив першим про те, що такі люди є, вони до розвідки не мають відношення, не мають кримінального минулого. Це вказує на те, що вони є представниками розвідки Росії, очевидно, це ГРУ.

Тому у нас є підстави вважати, що інтерв'ю з ними було поставлено відповідним чином, була відпрацьована лінія поведінки, але психологічний стан цих людей сам говорить за себе - вони залякані не тим, що це стало публічним, а тим, що за цю публічність доведеться понести покарання від своїх.

на фото: Сергій Джердж

Сергій Джердж: спецслужби Росії сподівалися, що операція відбудеться без проблем, Скрипалі потримаються за ручку вхідних дверей, помруть вдома, декілька днів їх ніхто не буде шукати, речовина з часом дезактивується, ця історія не набере таких обертів. Але Скрипалі не залишилися вдома, вийшли на вулицю, їм стало зле, викликали швидку, поліцію, все це почало розкручуватися.

Що стосується справи Скрипалів, це, очевидно, помста кримінально-владної Росії не просто перебіжчикам, а людині, яка допомагала іспанській поліції розплутувати ситуацію з російською мафією в Іспанії.

Якщо такі справи розслідуються всім світом, про ще це може говорити?

Василь Богдан: це говорить про те, що у Росії йде деградація режиму, який втрачає довіру на світовій арені а також і в самій Росії. Авторитарні режими у таких випадках намагаються вирішувати проблеми за рахунок зовнішніх запозичень - агресії, експансії, використання тоталітарних методів зовнішньої і внутрішньої політики. У таких умовах активно використовуються каральні органи, щоб залякати, знищити, спробувати створити агентуру впливу і просувати свою політику у вигідному їм напрямку. Захід нарешті прокинувся, усвідомив і зрозумів, як глибоко інтегрувався російський вплив в усі західні структури і впливає на політику цих держав з метою розколоти ЄС, євроатлантичне співтовариство.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!