Отець Георгій Коваленко: Процес надання Томосу про автокефалію УПЦ вже не зупинити

Отець Георгій Коваленко: Процес надання Томосу про автокефалію УПЦ вже не зупинити

Надання Україні автокефалії. Що може цьому завадити, розповіли в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський та священик, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості Отець Георгій Коваленко.

Чи намітився розкол між Москвою і Константинополем?

на фото: Віктор Єленський

Віктор Єленський: Московський патріархат впродовж 20 століття зробив до 15 демаршів по відношенню до Константинопольського патріархату, дуже часто в центрі цих демаршів було українське питання. Одне з них пов'язане з намаганням Сталіна у 1948 році створити нову конструкцію православ'я, тоді і почалися атаки на Константинопольський патріархат. Нам потрібно знати, що Україні належить мати незалежну православну церкву, що дух святий не тільки у Кремлі, де Московський патріарх. Православна церква в Україні є зрілою і згідно з усіма канонами і церквоними правилами, їй належить автокефалія.

на фото: Георгій Коваленко

Георгій Коваленко: всі заяви Москви - це емоціна реакція на процеси, які вже не зупинити. Сподіваюся, що слідом за емоціями будуть не вимоги щось зупинити, а бажання бути учасниками процесу. Якщо ти хочеш, щоб твою точку зору сприймали, потрібно вести діалог, а його вже не відбувається декілька років, в тому числі у відмові московського патріарха брати участь у Всеправославному соборі.

Процес надання Україні автокефалії має ще й політичний відтінок, як шлях до консолідації нації у розбудові держави. Можна припустити, що в цьому напрямку прогресу України якрах Москва в гібридній війні не очікувала?

Віктор Єленський: зусилля, які здійснює Росія, її дипломатія, спецслужби, нечувані для того, щоб зупинити визнання автокефалії для України. Ми знаємо про висилку двох росйських дипломатів з Греції, які намагалися підкупити грецьких митрополитів, хакерів, пов'язаних з російським урядом, які намагалися зламати поштові скриньки митрополитів, які займаються українським питанням, голову комітету Держдуми Росії, який їздить Європою і закликає зупинити український сценарій. Ми також знаємо про знижку на мільярд доларів, яку раптово Росія надала Туреччині за вже спожитий газ.

У Москві назвали крок про призначення і приїзд екзархів до Києві "віроломним і підлим". Які повноваження матимуть екзархи, які прибули до Києва, аби допомогти завершити процес надання автокефалії Православній церкві в Україні?

Георгій Коваленко: у традиціях російської та грецької церков слово екзарх має різні значення. У російській традиції - це керівник певної церковної території. У Греції екзарх - це посланець, людина, яка незалежно від свого сану, є представником Вселенського патріарха.

Віктор Єленський: екзархи повинні вимостити дорогу до автокефалії України. У них є повноваження для того, щоб вести перемовини з українськими ієрархами, з тими, хто просив Константинополь про автокефалію. Нема процедури надання автокефалії, яка була б жорстко зафіксована у канонічному праві, але є прецеденти, канони, через які не можуть перескочити константинопольські ієрархи, вони хочуть, щоб все це відбувалося відповідно до тих канонів, які писали їх великі попередники, йдуть крок за кроком.

Що потрібно буде зробити після отримання автокефалії?

Георгій Коваленко: Томос - це інструмент, він не принесе царства Божого, але ми потребуємо змін у церковній сфері. Автокефалія УПЦ - це шанс позбавити церковне життя тоталітраних, імперських нашарувань, які сьогодні заважають нам будувати нашу церкву відповідно до Євангеліє і української культури.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Георгій Коваленко: "Піст – час не для добрих страв, а для добрих справ"
Якщо священник УПЦ МП не відспівує українського полеглого героя, треба писати заяву в СБУ — Ковальов
"Медицина має діяти в межах божественних заповідей": Філарет про аборти, одностатеві шлюби та коронавірус
Андрій Юраш про рішення синоду РПЦ щодо грецької церкви: Москва започатковує паралельну систему православної ієрархії