Олексій Кучеренко: Вважаю, ціни на газ можуть підняти на 30 %

Олексій Кучеренко: Вважаю, ціни на газ можуть підняти на 30 %

Опалювальний сезон. Якою буде ціна на газ?

Над цим питанням в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень розмірковували директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко та колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

Підземні газові сховища України нині заповнені на 48%, станом на вересень це нормально?

на фото: Олександр Харченко

Олександр Харченко: цього більше, ніж достатньо, адже минулого року Україна не спожила 2 мільярди кубометрів газу, закуплених і закачаних, вони залишилися в сховищах.

на фото: Олексій Кучеренко

Олексій Кучеренко: одна справа скільки було закачано, а інша - скільки можна з нього підняти - адже там технологія, там завжди є буферний запас газу. Згадаємо березень, коли фізично не було газу, технологічно не можливо було підняти його зі сховищ, тому я не погоджуюсь, що його достатньо.

Чи готові котельні до опалювального сезону?

Олексій Кучеренко: стосовно стану котелень скажу, що немає лиха без добра. Нині кожен міський голова розуміє, якщо взимку буде якась проблема, буде відповідна реакція з центру, тому, сподіваюся, міські голови, розуміючи це, разом з директорами теплокомуненерго, зазделегідь подбають про тепло.

За інформацією РБК-Україна, в команді Гройсмана до останнього часу розглядали можливість підвищення ціни на газ не більше ніж на 23%. Тоді як за різними оцінками, слідуючи затвердженій методиці розрахунку, газ має подорожчати як мінімум на 40%?

Олександр Харченко: мій прогноз: такого не буде, гадаю, буде якась середня позиція, МВФ піде на певні поступки уряди України, одним з головних аргументів буде неготовність системи субсидій до дійсно адресної підтримки, сподіваюся, уряду вистачить розуму знайти компроміс.

Олексій Кучеренко: головна проблема у тому, що коштів на субсидії фізично не вистачить у бюджеті, бо монетизувати такий масив грошей і субсидіантів неможливо. Звертаю увагу, що у п'ятницю пан Гройсман, виступаючи у Верховнй раді, сказав, що те, що вимагає МВФ і що він збирається робити - це вирівняти ціни на газ для населення і промисловості, тоді я погоджуюсь, що буде певний компроміс, але громадян лякатимуть до останнього, що піднімуть ціну вдвічі, щоб потім сказати: "ось вам 30%, ми герої, ми виторгували ці відсотки".

Прослухати повну весрію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!