Сергій Фурса: Україна майже взяла в заручники російські банки

Сергій Фурса: Україна майже взяла в заручники російські банки

"Війна війною, а бізнес за розкладом." Росія більше за інших інвестує в українську економіку. За січень - червень цього року в Україну надійшло близько мільярда 300 мільйонів доларів інвестицій, 436 мільйонів доларів з цієї суми надійшли від інвесторів з Росії, що становить близько 35% від загального обсягу. 


Ситуацію коментував в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" економіст Сергій Фурса.

Аналітик IСU Михайло Демків пояснив так зване лідерство Росії діяльністю російських банків. З одного боку Росія - країна, яка найбільше інвестує в Україну, а з іншого боку, це не зовсім можна назвати інвестуванням, бо йдеться про декапіталізацію банків. 

Сергій Фурса: Дійсно, не можна назвати Росію найбільшим інвестором в економіку України. Воно на папері так може виглядати.

Пан Демків абсолютно правий, це технічна річ. Насправді ситуація така, що Україна майже взяла в заручники російські банки. Що відбувається? Є ці кредити від материнських банків українських банків з російським капіталом, вони їх не можуть повертати, бо є санкції. Оскільки не можуть виводити гроші, вони не можуть довести свої банки до банкрутства, тому вони переписують всі кредити як вкладений капітал.  Технічно по паперах це проходить як інвестиція, а де-факто жодних інвестицій немає.

Чи не вигідно було б Україні просто прийняти закон, наприклад, про експропріацію російських банків, націоналізацію, заблокувати всі кошти банків, які мають материнські структури в Росії? Чи це незаконно?

Сергій Фурса: У цих банків є зобов'язання. Якщо бажаєте по них платити, то націоналізуйте. Вони не можуть просто так їх закрити, не можуть їх збанкротувати, бо вони великі системні банки, які працюють в Європі і по всьому світу, вони просто не можуть собі цього дозволити. Якщо російські банки націоналізуємо, то всі їх зобов'язання по депозитах чи перед материнськими банками будуть залишатися на платниках податків з України. Також у разі націоналізації російських банків, вони подадуть до суду, виграють його в Європі, і треба буде їм потім сплачувати.


Яким чином ми можемо бачити і відчути, що санкції ЄС, США і України певним чином упливають на економіку Росії?

Сергій Фурса:  Те, що стосується російських банків і їх діяльності в Україні, то тут впливають українські санкції, жодним чином світові санкції тут не впливають. Щодо пенсійної реформи в Росії, то пенсійний вік у Росії не змінювався з 1928 року, коли була запроваджена пенсійна система. Так чи інакше зміна пенсійного віку в Росії була неминучою, бо тривалість життя з цього часу трошки збільшилася.  Ті санкці, які зараз діють, вони спрямовані перш за все на стримання розвитку Російської Федерації, вони не дають інвестувати в технологічні сектори, але вони не спричиняють якогось поточного економічного занепаду.

Чи потрібно розривати торговельні стосунки з Росією?

Сергій Фурса:  Держава не може заборонити своїм підприємцям здійснювати торговельні операції з підприємцями з інших країн. Заборонять робити це з Росією, вони робитимуть це з Білоруссю, тобто результат буде той самий. Тут лише громадяни можуть вирішувати. Якщо вони бажають бойкотувати, зустрічають продукцію з Росії, то вони можуть її бойкотувати і таким чином впливати.

Ми дуже суттєво втратили російські ринки, але не тому, що ми так вирішили. Росія розпочала торговельну війну, просто закрила свої ринки для наших товарів. А щодо того імпорту, який залишається, то це переважно енергетичний імпорт, ми залежимо від поставок нафти, вугілля.  Наша війна з Росією - це, перш за все, протистояння економік. Нам варто робити все те, що не впливає на українську економіку більше, ніж на російську економіку. Якщо ми будемо щось обрубувати те, що для нас важливо, нам буде гірше від цього.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
"Весна в мені": Kate Soul презентувала сингл про втрати та надію
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Промінь рекомендує: Мирослав Кувалдін з треком "Що будемо дуть?"
Новини по темі
Конфіскація активів РФ: чи достатньо в України законних процедур? Пояснює Несходовський
"Запасу міцності залишилось на рік": чи зможе Росія створити альтернативу SWIFT — експерт
РНБО націоналізує українських "дочок" російських банків: що буде з вкладами громадян та боргами підприємств?
Туризм і росіяни: які курорти вже відмовилися від російських туристів?
Які санкції проти росії пропонує Україна — коментує учасниця групи Єрмака-Макфола