Лише 5% українських пасажирів літають - Володимир Шульмейстер

Лише 5% українських пасажирів літають - Володимир Шульмейстер

Наразі лише 5% пасажирів користуються авіаційними перевезеннями. В основному люди або взагалі не їздять, або ж користуються потягами чи автобусами.

Чи будуть конкурувати в Україні лоукости? На це питання в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" відповідав  директор програми "Інфраструктура  "Українського інституту майбутнього", колишній 1-ий заступник Міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер.

На фото: Володимир Шульмейстер.

Чи це позитивно, що  ірландський лоукостер "Ryanair" зайшов на український ринок?

Володимир  Шульмейстер:  Конкуренція — це дуже добре і для якості послуг, і для цін на квитки. Кожен вхід на ринок нового лоукостера дає свій ефект. У цьому випадку заходить досить потужний лоукостер. З'явиться новий напрямок руху і  з'являться нові ціни на квитки.

Якщо говорити про можливості "Укрзалізниці", чи зменшиться кількість пасажирів? Чи будуть  пасажири більше літати. Чи вплине це на покращення сервісу в Укрзалізниці?

Володимир  Шульмейстер: На сьогодні лише 5% пасажирів користуються авіаційними перевезеннями. В основному люди, або взагалі не їздять, або ж користуються послугами залізниці або їздять автобусами. Тобто Укрзалізниця залишається популярною. Це пов'язано з тим, що історично так склалося. Люди звикли і люблять їздити нічними потягами. У Європі, навпаки, пасажири користуються швидкісними потягами. В Україні зараз їх не так багато, тобто "Інтерсіті". За моїми прогнозами, кількість пасажирів, які літають, буде зростати. Так само люди активно користуватимуться і швидкими денними потягами. Українська модель поступово наближатиметься до європейської. В Європі швидкі потяга Інтерсіті активно конкурують з авіацією. Я сподівають, що вхід на український ринок авіаперевезень лоукостера, вплине  на появу українського лоукостера, який буде працювати в межах України.

Нагадаємо, що 3 вересня ірландський лоукостер "Ryanair" здійснив перший рейс з України (Київ-Бориспіль – Берлін-Шенефельд). За цим маршрутом "Ryanair" буде здійснювати чотири рейси на тиждень: понеділок, середа, п’ятниця і неділя. Щоправда, квитки на перші рейси лоукостера доволі недешеві. Так, квиток на 3 вересня з Києва до Берліна обійдеться у майже 142 євро, 5 вересня – можна дістатись за 120 євро, а у п'ятницю 7 вересня – майже 200 євро.

Принагідно повідомимо, що лоукост або лоукостер це бюджетна авіакомпанія, що заощаджує на додаткових послугах під час польоту, таких, як харчування і норма безкоштовного багажу, і за рахунок цього пропонує більш низькі ціни на авіаперевезення. У дослівному перекладі з англійської Low – "низький", а Cost – "вартість".
 
Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!