Ілля Філіпов: Коли ми не навчаємось, то рухаємось назад

Ілля Філіпов: Коли ми не навчаємось, то рухаємось назад

8 - 9 вересня 2018 відбудеться 10-та конференція TEDxKyiv: Спадок майбутнього.

Про 10-ту конференцію "TEDxKyiv" в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" розповіли програмний менеджер "TEDxKYIV" Олексій Мараховський та співзасновник СЕО студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов.

Заплановано понад 20 виступів про нові сенси та спадок, інновації та трансформацію людини, швидкість та енергію змін, освіту та науку, активне довголіття, мистецтво та технології. Для чого проводяться такі конференції?

На фото - Олексій Мараховський.


Олексій Мараховський: (мовою оригіналу) Прежде всего - это междисциплинарная, межотраслевая конференция, которая затрагивает очень много тем. Для чего это нужно? Основное - это для того, чтобы у человека увеличилось понимание связей как весь мир связан между собою. Мы все живем  в каком-то своем мыльном пузырьке - профессиональном, социальном, и не всегда представляем что происходит вокруг. У нас  есть какой-то круг интересов, но не  более того. Такие конференции нужны для того, чтобы показать, что мир очень глобальный, очень большой. И этот мир не где-то там, а даже здесь в Украине он очень разнообразный и глобальный. Большой набор разных спикеров из разных тем.

Спікери - це люди, які впроваджують інновації, які, можливо, йдуть на крок уперед у порівнянні з іншими у своїй сфері, у свої професії, і можуть цим досвідом поділитися з іншими, і залучити до своєї ідеї.   Це добре, що Ви можете запалити своїм ентузіазмом людей, які хочуть змінюватися. Що робити з тією частиною суспільства, яка не розуміє для чого це потрібно?

На фото - Ілля Філіпов.

Ілля Філіпов: Під час своєї діяльності я доволі часто їзджу по різним конференціях професійного характеру,  і там є мої однодумці, колеги, які займаються інноваціями, і там приходять люди, які цим не займаються, але "TEDxKYIV" - це трошки про інше. Це якраз про ту мультидисциплінарність і про тих дуже різних людей, які туди прийдуть, і це можливість якраз вплинути на ширший загал. Кожен, хто приходить на конференцію "TEDxKYIV", а якщо зробити зріз, то це доволі розумні люди, то це якраз можливість більш такого широкого охоплення. 

Ми чотири роки займаємося інтерактивною освітою (якщо коротко - освітою в інтернеті), де є зворотній зв'язок як для  учасника, так і для експерта, викладача. Це онлайн курси. На форумі можна обговорити якісь проблемні питання з іншими учасниками курсу.  На нашому найбільшому проекті навчається 154 тисячі людей.

Сучасна людина має постійно вчитись. Саме такі конференції допомагають у цьому. Яка програма конференції?

Олексій Мараховський: (мовою оригіналу  )   Нет одного направления. На конференции "TEDxKYIV" учат как быть профессиональным человеком в том мире, в котором мы сейчас живем, который меняется десять раз за день. Для того, чтобы развиваться, нужно хотя бы приблизительно понимать зачем. В программу приглашаются абсолютно разные люди, из разных сфер.

Наскільки конференції мають ефект, якщо це вже десята? Чи стають ці люди лідерами, отримавши світоглядні ін'єкції звідусіль?

Олексій Мараховський: (мовою оригіналу) Эфект есть, судя по количеству аудитории.

Наскільки користуються популярністю такі онлайн курси?

Ілля Філіпов: Спочатку, коли ми починали, то взагалі ніхто не знав про онлайн курси. Якісна онлайн освіта набуває популярності. Вважаю, що дуже круто, коли знання здобувають із різних джерел. Головне, щоб вони були якісними. Якщо раніше була проблема у тому, щоб знайти інформацію, то зараз проблема у тому, щоб обрати релевантну. 

Конференцію я розглядаю як донесення певного світогляду. Я буду говорити про дуже якісну освіту, важливо те, як я актуалізую свій досвід. Мені цікаво побачити якусь світоглядну річ, яка саме йде через призму досвіду.

Обгрунтуйте необхідність таких конференцій і те, що людина не може існувати поза межами світових тенденцій, і мусить удосконалювати себе і світ навколо себе щоденно.

Ілля Філіпов: Якщо колись ми не навчалися, то просто стояли на місці, то зараз, коли ми не навчаємось, то трохи рухаємось назад. Перший момент, що без навчання в той чи інший спосіб взагалі важко просуватися вперед. По-друге, важливість таких конференцій - це перенесення знань із однієї області на іншу, тобто інновації часто створюються саме на стику різних підходів, різних дисциплін. Я вважаю, що якраз саме ця мультидисциплінарність - це можливість побачити якийсь підхід, якусь світоглядну  річ в одній сфері, і потім - це можливість розширити можливості у своїй сфері.

Олексій Мараховський: (мовою оригіналу) Важны связи между дисциплинами.  Второе - это вдохновение. Третье - это векторы, понимание того, что сейчас актуально именно в нашей стране.

Прослухати повну версию розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!