Навіть дітей треба вчити надавати першу медичну допомогу - Тарас Мацюк

Навіть дітей треба вчити надавати першу медичну допомогу - Тарас Мацюк

Хлопчик має знати, що зброя існує тільки для захисту, а дівчинка має уміти надавати першу медичну допомогу.

Про турботу і виховання молоді у дусі патріотизму розповідав в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова проводу ГО "Золоті леви Чорної сотні" Тарас Мацюк.

На фото: Тарас Мацюк.

Чому Ви після Майдану, після АТО, взялися за те, щоб займатися ще просвітництвом на Донбасі, видавати людям газету, аби дітей із прифронтової зони возити в столицю, в табори, в Карпати?

Тарас Мацюк: Після Революції Гідності, коли почалася війна, в першу чергу війна культури, тоді я як українець, як доброволець поїхав на схід України, це був Слов'янськ, та інші міста, і я побачив ставлення людей до нас, до українців. Всі теле та радіо ефіри були забиті тим, що ми погані, що ми негативно ставимося до тих, хто розмовляє російською мовою. Тому ми почали створювати газету, в якій друкували дитячі листи. І люди залюбки хотіли почитати. 70% людей були проти нас, а 30% підтримували нас. Ми побачили, що можна змінювати свідомість. Почали допомагати, спілкуватися, люди розуміли, що в біді ми єдині, і в тому, що твориться на сході — ми одна єдина родина, велика Україна. Все одно є певна пропаганда РФ. Почали робити волонтерські дії, возити дітей в Карпати, в столицю. Ми підтримуємо дітей, допомагаємо їм вступати у вищі школи в різних регіонах України. Коли ми зрозуміємо, що ми українці, то все зміниться на краще. А змінювати треба літературою, творами, піснями.

Головне, що Ви почали цими кроками на зустріч зшивати назад країну, роздерту на клапті війною. За це Президент Вас нагородив Державною відзнакою за заслуги.

Тарас Мацюк: Кожна людина в цьому житті за свою роботу має бути відзначена. Це є оцінка громадянина державою, народом. Наше суспільство має дякувати, що ми ще маємо можливість жити, за те, що наші прадіди ще зберегли для нас Україну і українську мову та культуру. І ми хочемо поширювати культуру на схід. Зараз ми випустили дитячий журнал "Золоте левеня" від 4 до 7 років, і будемо його безкоштовно роздавати в інтернатах, лікарнях, для дітей, батьки яких не мають можливості купити. Заставити дитину розмовляти тією мовою, якою в родині спілкуються батьки, можна тільки літературою та малюнками, хорошими речами, мультфільмами, кінофільмами.

Давайте поговоримо про військово-патріотичний вишкіл. Це дітей забираєте зі сходу України в ці табори?

Тарас Мацюк: Це діти з усієї України. Кожен бажаючий може бути в таборі. Просто мало інструкторів, просто кожен зайнятий своєю роботою. На даний момент у нас було 58 дітей,  де був 5-ти денний вишкіл. Спортивні заняття, культура, тактика збирання та розбирання автомата. Коли батьки плакали і дякували за своїх дітей, то це для нас найкраща подяка. Наприклад, хлопчик в 9 років автомат збирав і розбирав за 24 секунди.

Хіба можна дитині давати автомат?

Тарас Мацюк: Я вважаю, що кожен мужчина має знати, що таке зброя. І мати поняття щодо її застосування. Коли дитина буде це знати, що її можна застосовувати тільки для самозахисту і для збереження своєї родити, а також своєї країни. Я вважаю, що кожна дитина повинна це знати. Натомість дівчатка мають знати медицину. На даний момент — це дуже важливі знання. Ми вчимо дітей як робити штучне дихання. Бувають різні ситуації в житті, наприклад, аварія на дорозі. Дико і дивно, коли починають знімати аварію на телефон, а не надають медичну допомогу. Але дитина, яку ми навчимо, вона здатна буде вийти і надати першу медичну допомогу, перев'язати правильно.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!