Сергій Рябоконь: Треба чітко розрізняти що таке ВІЛ-інфекція, а що таке СНІД

Сергій Рябоконь: Треба чітко розрізняти що таке ВІЛ-інфекція, а що таке СНІД

ВІЛ-СНІД: наскільки українці поінформовані про проблеми ВІЛ-СНІД?


В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" міфи про ВІЛ-СНІД розвіював лікар-інфекціоніст відділу лікування ВІЛ-СНІДу Центру громадського здоров'я МОЗ України Сергій Рябоконь.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, за чотири місяці 2018 року зареєстровано 5 764 нових випадки ВІЛ-інфекцій, із них - 783 дитини до 14 років. Усього із 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 321 382 нових випадки ВІЛ-інфекцій. Від СНІДу в Україні померло 48 024 людини. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією є Дніпропетровська, Одеська, Київська, Миколаївська, Донецька  області, а також місто Київ. Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекцією. За оцінками експертів, в Україні з ВІЛ-інфекцією живуть до 240 тисяч осіб, і тільки кожен другий знає про свій діагноз.  На 1 травня 2018 року на обліку в Україні перебували 143 766 ВІЛ-позитивних пацієнтів. У людей є страх, що про діагноз дізнаються інші люди. Люди живуть з певними міфами про ВІЛ-СНІД.

Сергій Рябоконь: Є кілька чинників, що багато людей живуть з ВІЛ і або не знають, що вони мають вірус ВІЛ у себе в організмі, або близько 20% людей, які дізнаються про свій статус, і не звертаються до медичних закладів.

Одна з особливостей ВІЛ - він багато років (5 - 7 років) проходить без явних клінічних проявів, тому запідозрити його досить складно навіть медичному працівнику.   Упродовж перших 5 - 7 років ВІЛ можна виявити тільки методом специфічного тестування на наявність ВІЛ-інфекції.

Які міфи про ВІЛ-СНІД побутують серед українців?

Сергій Рябоконь: Одна з найпоширеніших думок у суспільстві така: ВІЛ стосується будь-кого іншого, але не мене, стосується певних груп населення.  Ще з 2008 року головним шляхом інфікування ВІЛ став шлях не через споживання наркотиків, а статевий шлях. Один із чинників, чому триває поширення епідемії в Україні,  ВІЛ передається виключно статевим шляхом. Один із  міфів в Україні - ВІЛ є невиліковною хворобою, тому немає сенсу звертатися до лікарів, і через кілька років наступить смерть.

Треба чітко розрізняти що таке ВІЛ-інфекція, що таке СНІД. Часто їх називають разом ВІЛ-СНІД. Вірус імунодефіциту людини - це інфекційний чинник, вірус, який потрапляє в організм людини. ВІЛ-інфекція - це інфекційне захворювання у людини, яка має усередині вірус ВІЛ.  СНІД - це синдром набутого імунодефіциту, це комплекс ознак, комплекс проявів, коли ВІЛ уже зруйнував імунну систему  людини і приєднуються різні опортуністичні інфекції, інфекційні інші захворювання, які "сідають" на ослаблений організм людини.  Навіть якщо людина має стадію СНІДУ, її можна лікувати.

Які міфи існують про ВІЛ?

Сергій Рябоконь: Через шкіру не передається ВІЛ-інфекція. Непошкоджена шкіра є непроникним бар'єром для ВІЛ-інфекції. Якщо кров попадає в кров від людини до людини, тоді високий ризик зараження ВІЛ. ВІЛ не передається через дотики, поцілунки, обійми, не передається в саунах, банях, транспорті, під час користування спільними предметами і т.п.

Яка відповідальність за поширення лікарем інформації про діагноз пацієнта?

Сергій Рябоконь: Існує кримінальне покарання за розголошення лікарської таємниці, і стосується будь-кого із працівників медичного закладу. Покарання вдвічі сильніше за розголошення ВІЛл-статусу пацієнта.

Освіта про статеве виховання повинна починатися ще у школі.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

 

На фото - лікар-інфекціоніст Сергій Рябоконь, ведучий - Дмитро Хоркін.