Олег Устенко: "В Україні зменшується обсяг золотовалютних резервів"

Олег Устенко: "В Україні зменшується обсяг золотовалютних резервів"

Гривня падає. Невже розмови про дефолт у разі відсутності чергового траншу кредиту МВФ не просто залякування? Що може втримати гривню? Як має реагувати на таке коливання Нацбанк?

Фінансову ситуацію у країні прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.



Те, що ми зараз спостерігаємо, це з одного боку сезонні коливання, які в принципі завжди відбуваються в Україні. Але в цьому році ми бачимо впливи таких базових макроекономічних факторів. В Україні зменшується обсяг золотовалютних резервів. Якщо він був більше 18,5 млрд. доларів, то на вересень цього року обсяг резервів, найімовірніше, не перевищуватиме 17 млрд. доларів. І от з цих 17 млрд десь приблизно 6 млрд - це так звані власні резерви НБУ, чим він може користуватися. Все інше - це позичені кошти і використовувати їх неможливо буде. Тобто вони начебто є, але користуватися ними буде неможливо.

При наявності 6 млрд доларів чистих золотовалютних резервів  НБУ, чому відбувається така девальвація? Бо існує такий психологічний фактор "що буде далі?". Незрозуміло, що буде далі. До кінця цього року ми ще маємо витратити трохи менше 3 млрд. доларів. Це кошти за державними запозиченнями зовнішніми. Також ми входимо в зимовий період часу. Треба поповнювати газові сховища України, треба купувати вугілля, а ми його зараз купуємо за валюту. І 3 млрд. доларів залишаються на наступний рік. Наскільки їх нам вистачить? Січень-лютий. І на початку березня ми можемо взагалі залишитися без чистих резервів. А це означає, що наша платоспроможність буде перебувати під великим питанням. Тобто в принципі треба буде оголошувати дефолт з багатьох напрямків.

Як пояснити заяву Рахункової палати, що Україна ризикує провалити виконання бюджету-2018?

Дійсно, ризики достатньо великі. По-перше, в принципі бюджет ненормальний у нас, він не збалансований. У нас є дефіцит державного бюджету. Він набагато менший, ніж він був два роки тому, але він все одно значний. У цьому році приблизно 3 млрд. доларів мав бути дефіцит державного бюджету. До речі, в грудні минулого року в цей бюджет заклали курс долара на кінець цього року має бути трохи більшим за 30 гривень за один долар. І цей дефіцит бюджету, його треба десь брати, тобто позичати.

Прослухати повну версію розмови