Ігор Романенко: Остаточні крапки над "і" в Іловайській трагедії має поставити суд

Ігор  Романенко: Остаточні крапки над "і" в Іловайській трагедії має  поставити суд

Зовнішні причини Іловайської трагедії — це підступний напад російських регулярних військ та обіцяний зелений коридор, який перетворився на стрільбище. А внутрішні наші причини — це низький рівень управління та виконання бойових завдань.

Стратегічне значення Іловайська та роль командування в тих подіях в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував заступник начальника Генерального штабу Ігор Романенко.



Багато говориться у ці дні про роль командування у тих подіях, подіях Іловайської трагедії 2014 року. Ваша версія.

Ігор  Романенко: Моя версія полягає у тому, що то були важкі часи для всіх, у тому числі і для керівництва. Тим більше, що безпосередньо по Іловайську керівництво розділялося на декілька структур сектора безпеки і оборони. Крім підрозділів, які оточували Іловайськ, ними командував генерал Хамчак, було ще шість добровольчих підрозділів, які замикались на МВС. Всі вони мали назву батальйон, але насправді кількість їх спільна становила не більше 400 військових, а два підрозділи — не більше 30 військовослужбовців. Керівництво на етапі планування було зібране, був Хамчак і заступник міністра МВС. Хамчак довів плани за датами, поставив юридичне завдання збройним силам, а іншим - підтвердив його завдання заступник міністра МВС. Потім виконання цих завдань уже на етапі підготовки було, м'яко кажучи, не зовсім точним, відбувалося із запізненням на декілька днів. А коли зайшли в Іловайськ і розібрались, що кількість сепаратистів там досить велика з одного боку, а з іншого боку уже почали заходити регулярні російські війська, то все це погіршило ситуацію. В українському війську погіршилося управління та дисципліна виконання завдань з військової точки зору, що призвело до трагічних наслідків. Але це суто військова оцінка ситуації. А сьогодні в цей день я не сказав, що він добрий, бо він день нашого трауру, спогадів про важкі часи та суттєві втрати  для нас, час віддання шани нашим героям, а також час оцінки помилок. Зовнішні причини — це підступний напад російських регулярних частин - 8 батальйонних груп збройних сил РФ. Також підступна риса керівництва цих військ полягала в тому, що обіцяли зелений коридор, а зробили з цього стрільбище. А внутрішні наші причини — це низький рівень управління та низький рівень виконання бойових завдань.

Були в ефірі учасники бойових дій з добровольчих батальйонів. І вони сказали, що було дезертирство на рівні керівництва: полковники, офіцери, майори. Лейтенанти залишалися зі своїми військами. Ці факти розслідуються?

Ігор Романенко: Розслідуються факти всі: від рядового до генерала. Можливо знаєте, що сформована експертна комісія, розслідування проводить військова прокуратура. Я входив у склад цієї експертної групи. Частина документів була знищена, але велика частка є, на підставі яких можна зробити висновки про дії відповідних органів і структур. Тому слідство триває. Остаточні крапки на і повинен поставити суд.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!