Ігор Козій: "У війську потрібен демократичний цивільний контроль "

Ігор Козій: "У війську потрібен демократичний цивільний контроль "

В українському війську потрібно впровадити дієвий демократичний цивільний контроль. Лише тоді буде ефективне використання оборонного бюджету.

Скільки грошей потребує оборонний бюджет у 2019 році? Куди вони мають піти? На це питання відповідав в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Скільки грошей потребує оборонний бюджет на наступний рік?

Ігор Козій: У випадку з Україною коштів на оборону мало не буває. Однозначно треба збільшувати, вирішувати всі ці питання. Проте є одне велике але. Чи навчилися ми ефективно використовувати кошти? Чи є у нас достатній демократичний цивільний контроль, який насамперед допоможе нам ефективно використовувати кошти, а не збільшувати рівень того, що сьогодні називають корупцією.

Що Ви маєте на увазі, коли кажете про ефективне використання коштів?

Ігор Козій: В першу чергу ми повинні зрозуміти чітко, що жодних, так званих, відкатів або незрозумілих домовленостей, коли ціна завищується, не повинно бути. Ми не повинні для сектору оборони купувати дорого неякісні речі, не повинні мати справу з корупційними компаніями. Потрібно чітко усвідомлювати, що народ України віддає кошти на утримання армії. Але український народ не хоче, щоб ці кошти використовувалися або неефективно, або в корупційний спосіб.

Які ще є найбільш нагальні проблеми в українського війська?

Ігор Козій: Потрібно впровадити дієвий демократичний цивільний контроль. Лише тоді буде ефективне використання оборонного бюджету.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!