Сергій Толстов: Канада залишається інтенсивним партнером України

Сергій  Толстов: Канада залишається інтенсивним партнером України

Напередодні анонсували приїзд 28 серпня до України міністра закордонних справ Канади, її зустріч з Президентом, Прем'єром, міністром закордонних справ України.  Але Христя Фриланд  скасувала запланований на сьогодні візит в Україну, натомість вирушила до Вашингтона на переговори з питань торгівлі.

Візит Христі Фриланд в Україну, який не відбувся, в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" аналізував директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій  Толстов.

Що це означає для України? Чи не говорить це про пріоритети?

Сергій  Толстов: Порівняти значення торгівлі Канади з Україною і з економічними зв'язками між США та Канадою неможливо, це різні речі. Крім того, Україна вже має з Канадою зону вільної торгівлі. Вона для України не дуже вигідна, але і не дуже шкідлива, бо товарообіг відносно невеликий.

27 серпня адміністрація Президента Дональда Трампа оголосила про досягнення попередньої домовленості з Мехіко щодо укладення торгівельної угоди. Це угода про північно-американську зону вільної торгівлі між Канадою, США і Мексикою. Це найбільша регіональна зона вільної торгівлі в світі з населенням 488 мільйонів  людей, сукупний ВВП - 20,7 трильйона доларів США (приблизно 30% світового ВВП).  Ця угода стала важливішою, ніж візит до країни, в якій війна, і яка потребує підтримки. Які напрямки співпраці обговорювалися б сьогодні, якби  Фриланд прибула сьогодні в Україну?

Сергій  Толстов: З одного боку, Канада - середня держава, вона не належить до клубу великих держав. Порівняно з Німеччиною, Францією, Великобританією роль Канади у міжнародних відносинах трошки менша. Вона не є воєнною супернаддержавою, але входить до Великої сімки. Звичайно, входячи до Великої сімки, залишаючись більш інтенсивним партнером  України, ніж, скажімо, Німеччина чи Франція (принаймні, останні чотири роки). З другого боку, Київ не дивиться на позицію Канади  настільки серйозно, наскільки дивиться на позицію США. Можна сказати, що Київ крім Сполучених Штатів ні на кого не дивиться серйозно.

Прослухати повну версію розмови.