Олег Вострих: Слова Купріяновича не порушують закон про Інститут національної пам'яті Польщі

Олег Вострих: Слова Купріяновича не порушують закон про Інститут національної пам'яті Польщі

У Польщі порушили справу проти голови Українського товариства в Любліні – історика Григорія Купріяновича, на якого поскаржився місцевий воєвода Пшемислав Чарнек. Йому не сподобалися слова Купріяновича про те, що злочин проти українців здійснили члени польської нації – партизани Армії Крайової, що були солдатами польської підпільної держави у 1944 році.

Ситуацію прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" політолог, керівник фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих.

Це було політичне чи юридичне рішення?

Швидше за все, це було юридичне рішення, тому що слова Купріяновича, сказані в селі Сагринь на відкритті пам’ятника місцевим українським селянам, які стали жертвами підрозділу Армії Крайової, не підпадають під закон Інституту національної пам'яті Польщі, який вводить кримінальну відповідальність за підтримку "бандерівської ідеології". Але істерія, яка відбувається на національному грунті і піднімається владою Польщі останні роки, зводиться до того, що Україну намагаються з партнера перетворити на "молодшого партнера". Вони будуть і надалі порушувати такі кримінальні справи щодо людей, які висловлюватимуться проти польської історії, потрібно бути готовими до цього.


Прослухати повну версію розмови.
 


Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" на Українському радіо!