Трудова міграція не єдиний мотив переїзду закордон - Оксана Міхеєва

Трудова міграція не єдиний мотив переїзду закордон - Оксана  Міхеєва

Трудова міграція — це не єдиний мотив переїзду до інших країн. Українці знаходять для себе нові цінності в країнах перебування: простір без корупції, де можна почуватися гідно, де є свобода слова та інший набір демократичних прав і свобод. І це якраз показує нам чого бракує людині в Україні.

У столиці завершилась презентація дослідження "Виклики сучасної міграції":  українські мігранти "четвертої хвилі" в країнах Європейського Союзу".  Про його результати розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" професорка кафедри соціології Українського католицького університету Оксана  Міхеєва.

На фото: Оксана  Міхеєва.

На що особливо звертали увагу учасники дискусії і що є найважливішим у цьому соціологічному дослідженні?

Оксана  Міхеєва: Це був перший невеличкий крок взагалі до розуміння української міграції в Парижі, оскільки ця тема є малодосліджена на сьогодні.  В дослідженні підняли ціле коло питань, які знайшли відображення і в презентації. Ми побудували такий соціально-демографічний портрет нашого мігранта, який знаходиться в Парижі. Ми говорили про сімейний стан, про родинні зв'язки, які вибудовуються вже у Франції і які залишаються в Україні. Поговорили про проблеми і досвіди працевлаштування. Це не легкий процес і дуже різняться між собою жіночі і чоловічі стратегії працевлаштування. Жінки більше зайняті у домашніх видах робіт, вони вдаються до суміщень і поєднують 3-5, інколи до 12 місць роботи. Це створює великі складнощі. Людина має забезпечити своє буття у Франції.

Єпархії святого Володимира Великого в Парижі УГКЦ ініціювала це соціологічне дослідження в Парижі. Що турбує священників у цьому дослідженні?

Оксана  Міхеєва: Найголовніше — це почути і побачити людину. Ця проблема кількісних досліджень, коли ми починаємо говорити про людей як про цифри. Це абсолютно не правильний підхід. Тому ми зробили перший крок і сказали про щось в цифрах для того, щоб далі йти до кожної окремої людини і розуміти її мотиви переселення, її потреби, і її бажання зараз поговорити і дати іншим  інформацію про себе, бути почутими. Трудова міграція не єдиний мотив переїзду до іншої країни. Людина знаходить для себе нові цінності в новому місці проживання. Українці знайшли для себе простір без корупції, простір де можна почуватися гідно, де людина має свободу слова, інший набір демократичних прав і свобод. І це якраз показує нам чого бракує людині в Україні.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!