Роман Кривко: "Версія спланованого вторгнення стрільця до міськради Харкова найімовірніша"

Роман Кривко: "Версія спланованого вторгнення стрільця до міськради Харкова найімовірніша"

Напад на Харківську міську раду. Про обставини інциденту в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" розповів ведучий програм Харківської філії Суспільного мовлення Роман Кривко.

Стрілянина біля Харківської мерії пролунала о пів на першу ночі. Озброєний чоловік увірвався до міськради, поранив охоронця і застрелив поліцейського. Що відомо на данний момент про обставини цього інциденту?

Роман Кривко: найгарячіша інформація полягає у розвінчанні чуток про те, що у стрільця був помічник. Про це повідомила речниця Нацполіції у Харківській області Олена Баранник. Особу чоловіка, що застрелив поліцейського та поранив охоронця ще встановлюється. Слідство розглядає три версії причин стрілянини. Одна з них - це те, що напад спровоковано якимись діями міської влади по відношенню до застреленого злочинця або членів його сім'ї, інша версія стосується можливих психічних відхилень нападника, посилених вживанням алкоголю або наркотиків. Згідно з третьою версією, напад було скоєно з хуліганських мотивів. Головне запитання до поліції - навіщо охоронець відчинив двері нападнику? Поліція пояснила, що охоронці ніби почули вибухи петард і вийшли з'ясувати, що сталося.

Патрульні поліцейські вели переговори з нападником?

Роман Кривко: патрульний поліцейський, якого було вбито, 29-річний Дмитро Кірієнко, намагався вести переговори з нападником, наказав скласти зброю. Він не встиг застосувати табельну зброю, кулі потрапили в незахищене пластинами бронежилета місце.

Яка з версій причин стрілянини найбільш реальна?

Роман Кривко: сьогодні ми спілкувалися з експертом Харківського інституту соціальних досліджень Андрієм Черноусовим щодо версій стрілянини, він вважає, що це було сплановано, можливо це був план вторгнення до міськради з метою заволодіння документами.

Але ж стрілець вів себе дуже агресивно, стріляв у бік автомобілів, які проїжджали повз будівлю, що відомо про нападника?

Роман Кривко: особа злочинця встановлюється. Щодо автівки, в яку він здійснив постріли, поліція розповіла, що спочатку стрілець кричав, аби авто їхало геть, потім влучив в крило та колесо. На щастя, в авто ніхто не постраждав. Поки що говорити про адекватність дій злочниця говорити рано.


Прослухати повну версію розмови.


Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!