Сергій Горбатюк: Потрібно ставити питання про якість реформ у правоохоронних органах

Сергій Горбатюк: Потрібно ставити питання про якість реформ у правоохоронних органах

Реформування правоохоронних органів.
 
 
Зміни в правоохоронних органах в ефірі Українського радіо у програмі "Під прицілом" коментував начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.
 
Ще в 2014 році було прийнято закон про прокуратуру, відповідно до якого прокуратура позбавляється функцій загального нагляду, прокуратура не вестиме досудове розслідування справ чиновників, охоронців, суддів. Відомство чекає велика реорганізація у зв'язку зі створенням нових органів НАБУ, НАЗК, САП... Частина справ перейде до новостворених. Як Ви розцінюєте реформу прокуратури і правоохороних органів у цілому? Чи почалися вже реальні зміни?
 
Сергій Горбатюк: Для чого проводиться реформа? Реформа ради реформи чи реформа, щоб поліпшувалася робота правоохоронних органів у першу чергу у сфері захисту прав людини? Минуло чотири роки реформування, а результату, якщо розглядати  нарікання суспільства, громадян, журналістів щодо роботи правоохоронних органів, то ситуація зовсім не змінилася. Відповідно треба ставити питання: "А що це за реформи проводяться і яка їх якість?"  На мою думку, виходячи з багатьох випадків реформування поліції, прокуратури, створення нових органів у першу чергу йде підміна понять. Наприклад, генеральна прокуратура чи СБУ володіли всіма повноваженнями, що стосується боротьби з корупцією. Але виникає необхідність у створенні нового органу. Тобто робиться висновок, що Генпрокуратура чи СБУ не здатні виконувати цю роботу. Але, що цікаво, керівники цих органів залишаються на своїх місцях. Тобто законодавець каже, хай вони і дальше не виконують закон. Я це називаю так, що замість того, щоб помити руки, їх відрубують (якщо взяти повноваження прокуратури). Благо, що в нас є якісь якісні зміни, зокрема в НАБУ, а вони виключно полягають у тому, що  керівництво веде себе незалежно від  кеівництва інших правоохоронних органів і керівництва держави. Це дає якимось чином результат. 
 
Ви кажете, що нелогічно, що створюють нові органи, а старі органи, які ніби-то не виконують своїх функцій, у них керівництво залишається те, що й було. Але у багатьох склалося враження, що створення нових органів свідомо затягувалося. Кажуть, що це наслідок спротиву в правоохоронних органах. 
 
Сергій Горбатюк: Звичайно є. Ці перешкоди видно з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд, тобто, проголошують, що це основа, але впродовж двох років це питання не вирішується. Якраз і йде мова про підміну понять. Тим, хто проти, зокрема і в правоохоронних органах, тому, що це зламає ручну систему управління, яка нині відбувається. Затягуючи реформування, вони начебто показують суспільству, що реформування все-таки триває. Не питайте з нас сьогодні, бо, мовляв, ще створюються нові органи, ми ж працюємо. Але ми повертаємося до того, що реформ не відбувається.
 
Правоохоронна система повинна працювати не як каральний орган, а задля захисту прав людини відповідно до європейських стандартів. Що в правоохоронній системі в першу чергу треба змінити, щоб вона перестала бути каральним органом? 
 
Сергій Горбатюк: Вона не стільки каральний орган (каральним органом вона, певно, була в радянські часи), вона є органом ручним в інтересах керівників, які їх очолюють, і в інтересах керівництва держави, які призначають на посади тих людей, які здатні виконувати будь-яку вказівку, не дивлячись на вимоги закону. І відповідно правоохоронний орган в інтересах, наприклад, якихось політичних сил може бути каральним, притягуючи когось до кримінальної відповідальності, або закривати очі на якісь злочини чи правопорушення самих правоохоронних органів.  Основа реформ - це невідворотність покарання для правоохоронців  на їхні якісь незаконні дії. 
 
Я помічаю такі ситуації, що журналістська діяльність в Україні є фактично безрезультатною. Десятки, сотні розслідувань, на які просто не удосужуються щось пояснити. Просто роблять вигляд, що цього не відбувається. 
 
Зараз відбувається відбір до Державного бюро розслідувань. Більшість кандидатів - люди з внітрішніх справ, прокуратури. Де гарантії, що ці люди не перенесуть у ДБР корупційні практики? 
 
Сергій Горбатюк: Нема гарантій. Але мені  загалом здається, що створення Державного бюро розслідування - це така велика мильна бульбашка для суспільства, щоб показати, що реформування відбувається. Чому? У нас просовується така ідея, що ось ми сьогодні щось ліквідуємо, а завтра з нуля зробимо повністю незалежний професійний і порядний орган, який буде захищати права та інтереси громадян. По-перше, що так не відбудеться в суспільстві. Суспільство хворе. У ньому практично не залишають  мінімум людей, ніяким чином не пов'язаних із корупцією чи не знати про неї. Реагування на якісь порушення буде очищати правоохоронні органи. 
 
 
Прослухати повну версію розмови. 
Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Безпека чи втручання в особисте життя? Плюси та мінуси єдиної платформи відеоспостереження, яка створюється в Україні
Ситуація на митниці набагато гірша, ніж у податкової — Гетманцев
"ООН вже давно втратила свою ефективність", — Фахурдінова про необхідність реформування Радбезу ООН
Справа Приватбанку: чи будуть судові вироки і повернення коштів?
Системна робота чи провалена реформа: радник міністра МВС про роботу правоохоронців