Ольга Приходько: Найбільша проблема - це реально розуміти скільки людей є переселенцями

Ольга Приходько: Найбільша проблема - це реально розуміти скільки людей є переселенцями

Працевлаштування і облаштування людей, які нині є вимушеними переселенцями.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" шляхи розв'язання проблеми працевлаштування і забезпечення житлом вимушених переселенців шукала президент адвокації громадського об'єднання "Донбас" Ольга Приходько.

Дані останнього опитування, проведеного Агенством ООН з питань міграції, демонструють погіршення ситуації у сфері працевлаштування для вимушених переселенців, зокрема в Україні. Чому понад половину переселенців не мають роботи на сьогодні?

Ольга Приходько: На жаль, це комплексна проблема. Якщо ми говоримо про переселенців, то потрібно розуміти, що це не тільки люди, які досягли того віку, що ще мають сили працювати,

Цифри дуже різні, але серед зареєстрованих 1,5 мільйона, за статистикою Міністерства соціальної політики, близько 500 тисяч - це пенсіонери, це - третина. Ми розуміємо, що це стосується не тільки внутрішніх вимушених переселенців, це стосується загалом України. В Україні є така негативна політика, якщо людина старша 45-ти років, то шанси знайти гарну роботу зменшуються. За статистикою, яку надала міжнародна організація з міграції, більшість людей, які повертаються на тимчасово окуповані території через те, що вони не мають роботи, не мають житла, - це люди у середньому віком 53 - 54 роки.

В Україні спостерігається явище ейджизму. Навіть у контексті реформ у нашій державі ми завжди говоримо: "Дорогу молодим!" Що ж робити тим, хто набув досвіду?

Ольга Приходько: Так, після 50-ти років шанс знайти роботу дуже зменшується. Не знаю чому у нас не поважають досвід. Можливо, це якісь стереотипи стосовно того, що якщо людина набула досвіду за радянських часів, то впродовж 27 років незалежності України людина не розвивалася, не змінювався світогляд.

Розвивалася держава, розвивались люди.  Але також перешкода у пошуку роботи, зокрема і для вимушених переселенців.

Ольга Приходько: Хочу наголосити на такому факторі як географія. Якщо порівняти кількість вакансій у Львівській та Донецькій областях,  то на сайті Львівської служби зайнятості - 9,5 тисячі вакансій, у Донецькій області - 1200. При тому 400 тисяч зареєстровані на території Донецької області.

Є певна колізія, що на окупованій території перебувають люди, які мають статус вимушених переселенців. Яку проблему загалом це створює для України? Лише те, що ми повідомляємо неправдиві дані нашим західним партнерам?

Ольга Приходько: "Неправдиві дані" - це найменша проблема.  Найбільша проблема - це реально розуміти скільки людей є переселенцями, щоб розуміти як вирішувати питання житла, як вирішувати питання доступу до шкіл, дитсадків, отримання документів, медичних послуг. Це комплексно. Чому люди отримують статус  внутрішньо переміщеної особи?  Це не стосується соціальних виплат таких як адресна допомога чи отримання пенсій (хоча це також повністю  пов'язано на довідку). Якщо з адресною допомогою зрозуміло, бо це кошти, які люди отримують для того, щоб отримувати кошти за оренду житла, то якщо ми говоримо про пенсію, то пенсія - це власність людини. І незалежно від того, чи людина проживає на підконтрольній уряду території чи  на тимчасово окупованій, - це є громадянин України, який працював, який сплачував податки, який має право на свою пенсію. Якщо говорити ширше, чому це проблема, про переселенців, якщо говоримо про загальний світовий досвід, то це потреби, які Україна, на жаль, зараз не може закрити їх сама. Найбільш гостра проблема - це проблема житла.  Якщо ми говоримо про людей, які мають довідку про ВПО  і повернулися на окуповану територію, то переважна більшість кажуть, що вони повертаються, бо там є житло (не треба винаймати житло), можливість знайти роботу на окупованих територіях. За рахунок цього люди якось виживають. Тому вони повертаються.

Треба розуміти специфіку Донецької і Луганської областей. До збройного конфлікту це були найбільш індустріально розвинені регіони України, там була велика кількість промислових підприємств, шахт. Це регіон, де було багато спеціалістів саме технічних напрямків.

Чому при такій величезній кількості житла, яка будується в Києві і в інших містах України, не було досягнуто угоди з комерційними чи державними забудовниками про те, щоб якийсь відсоток цього житла за державними програмами був переданий саме людям переміщеним?
 
Ольга Приходько
: Є така програма "50 на 50", яка фінансується державою. 50% за житло сплачує родина, яка має довідку ВПО, інші 50% сплачує держава. Річ у тому, що є перелік забудовників, в яких можуть купити це житло. Це не для всіх, ринок значно ширший. Але вже запроваджуються зміни щодо цього. Не буде обмежень щодо забудовників, не буде обмежень, що це буде лише первинне житло, тобто можна буде купити і з вторинного фонду.

Це для людей-переселенців може бути навіть вигіднішим у даний момент, оскільки коштів на нове житло не в кожного набереться.

Ольга Приходько: Є міста, де не будують нове житло, і там є переселенці.

Які найнагальніші проблеми є у цій площині і як їх можна розв'язати найближчим часом?

Ольга Приходько: Щодо працевлаштування. Мені здається, що треба розробляти сучасні програми, які були б направлені на те, щоб давати людям перевчатися, треба якимось чином стимулювати самозайнятість, створювати свій бізнес. Вирішивши це питання, можна буде закрити дуже багато проблем. Наші люди дуже талановиті, завдяки інтернету можна продавати товари хенд-мейд усьому світу. І це може вирішити, принаймні, те питання, що люди не будуть повертатися на тимчасово окуповані території. Вони не будуть ризикувати своїм життя, будуть жити місцевих громадах, розвивати їх, сплачувати податки.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

 

На фото - Ольга Приходько.