У боротьбі з корупціонерами має бути невідворотність покарання - Володимир Рихліцький

У боротьбі з корупціонерами має бути невідворотність покарання - Володимир Рихліцький

Має бути принцип невідворотності покарання, інакше говорити про ефективну боротьбу із корупціонерами немає сенсу.
 
Колишнього голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського, якого суд поновив на посаді, не пропустили на робоче місце. Чому в Кабміні не виконують рішення суду щодо поновлення на посаді голови ДСНС? На цю тему розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" журналіст руху "Сильні громади" Володимир Рихліцький.
 
На фото: Володимир Рихліцький
 
Чому такі дивні стосунки у Кабміну та судів?
 
Володимир Рихліцький: Тут проблема швидше не у стосунках Кабміну та судів, а у системі. Як відомо, рішення суду є обов’язковим до виконання, але дуже часто через те, що справи затягуються, розслідуються дуже довго, підозрювані встигають не лише залагодити те, щоби не сидіти у в’язниці, вийти під заставу, а також подати нові позови, щоб поновитися на роботі. Дуже часто у нас під час затримання порушуються процедури. Щодо Бочковського, то затримання відбувалося прямо на засіданні Кабміну, дуже пафосно, на камери. Ці процедури, щоби його законно звільнити з робочого місця очевидно не були дотримані. Саме тому грамотні юристи відстояли це рішення в суді, яке тепер обов’язкове до виконання. Таких випадків насправді дуже багато. Я аналізував лише випадки з найбільш відомими чиновниками, а їх більше 20. Тут не має нічого дивного, цілком можливо, що з допомогою адвоката він поновиться на своєму робочому місці і буде працювати як і до кримінальної справи.
 
Як буде розвиватися ситуація в правовому і  політичному полі і чи може вона перерости  в таку довгу судову тяганину?
 
Володимир Рихліцький: Звичайно, тут є принципова позиція міністра внутрішніх справ, який ще тоді заявляв, що не допустить його поновлення на роботі. І я думаю, він буде стояти на своєму до кінця, тому що для нього це є репутаційні втрати. Він не може тепер допустити публічне визнання власної помилки.
 
Так що тут є вирішальним: особиста неприязнь чи законні, юридичні колізії?
 
Володимир Рихліцький: Я думаю, вирішальними будуть юридичні підстави. І якби не декларував Аваков та представники інших міністерств, все буде зроблено у формальних рамках закону.
 
Найчастіше після затримань на роботі та звинувачень у хабарництві поновлюються на роботі прокурори і судді. Маючи фахову освіту їм не складно підловити слідство на помилках і використати це в суді на свою користь. Чому там так швидко все вирішується і ніхто не стає на перешкоді поновленню на роботі?
 
Володимир Рихліцький: Варто говорити про систему, в якій "ворон воронові око не виклює". Вони один одного знають, спілкуються неформально між собою. Коли не має політичної волі на те, щоб їх покарати за вчинення злочину, то їх і не покарають. Як відомо, "закон як дишло, куди повернеш туди і вийшло". У нас немає системи, не має системного підходу до того, що є злочин і рівна відповідальність за злочин у всіх. Тому існують кулуарні домовленості, про те, кого можна чіпати, а кого не можна. Поки у нас не зміниться підхід до того, що не важлива персона, неважливо яке в неї ім’я, а важливо, що для людина, яка вчинила злочин є закон і відповідальність перед законом. Має бути принцип невідворотності покарання, інакше говорити про ефективну боротьбу із корупціонерами немає сенсу. 
 
Нагадаємо, голову Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського затримали під час засідання Кабміну 25 березня 2015 року за підозрою в зловживаннях і причетності до корупційних схем. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців. Бочковський звинувачення відкинув. 26-го квітня цього року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним розпорядження уряду про звільнення Сергія Бочковського з посади голови Держслужби з надзвичайних ситуацій. 7 серпня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив поновлення Бочковського на посаді. за рішенням суду, Бочковському за "вимушений прогул" має бути виплачено понад 546 тисяч гривень.
 
 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
Геноцидальний тип ведення Росією війни доводиться через факти — Айвазовська
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков
"Посилення інституцій та добір доброчесних людей": яких реформ чекає США від України
Персональна відповідальність, а не колективна — Веніславський про викорінення корупції військкомів