Андрій Кривонос: "28 гривень за долар - цілком обґрунтований курс до кінця року"

Андрій Кривонос: "28 гривень за долар - цілком обґрунтований курс до кінця року"

Валюта зростає, гривня падає. Причинами курсових коливань, які спостерігалися на валютному ринку наприкінці липня, за даними НБУ, стало перерахування компаніями дивідендів за кордон, вихід нерезидентів з ОВДП, значні обсяги повернення ПДВ, а також збільшення попиту на готівкову валюту з боку тіньового аграрного сектору. 

Чи очікує Україну осінній сплеск інфляції, проаналізував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" економіст Андрій Кривонос.



Найпростіше питання, бо в вересні завжди інфляція більша, ніж в серпні.
 
Не залежить це все від траншу МВФ?

Фактично не залежить. За всю історію України, за всю історію українського Національного банку вереснева інфляція є більшою, ніж інфляція в серпні. Так вже історично склалося. Ми починаємо витрачати на дітей, на школу, ми починаємо вже готуватися до зимового сезону. Тому інфляція буде більшою, ніж у серпні. Але це не є принципово великою різницею, бо виникає таке питання як відкладений попит. Тобто те, що ми не купили влітку, будемо купувати у вересні. Крім того, почнуть коригуватися ціни на сезонні продукти. Але підстав для суттєвого зростання немає. Тому ми будемо спокійно рухатися в курсі до 28 до кінця року. І коливання цін буде відбуватися в межах того плану, про який говорили — 9-11% річних.

Чи варто піддаватися панічним настроям?

Для економіки загрозливий не сам факт інфляції, а ті інфляційні очікування і що може робити ринок у цьому разі. Проблема якраз полягає в тому, що у великій кількості статей, фейсбук-війною назвемо так, ми розширюємо думки, що буде інфляція, буде проблема. І це складає більш загрозливу дію, ніж сам факт інфляції.
 
В чому саме?

Наприклад, стихійними закупками товарів. Якщо зробити такий експеримент. Напишемо сто постів від різних людей, що огірки подорожчають вдвічі. І люди кинуться купувати. І вони в принципі подорожчають через це. Тому інфляційні очікування і передінфляційна ситуація, вона є більш загрозливою і проблемною, стихійною і нею важко керувати. Коли рухається в нормальному режимі, ви купуєте звичайний набір своїх товарів, то й інфляція рухатиметься у запланованому напрямку за рік у цілому по країні. Коли ми роздмухуємо інфляцію розмовами, то відбувається така проблема.

І що можуть зробити українці, аби убезпечити свої кошти від девальвації?

По-перше, не так багато у нас коштів на руках у населення з точки зору прямого захисту. Значна частина вирішила зберігати в банках і просто спостерігає, що з ними відбувається. Але те, що на сьогодні зберігається в банках, в деяких випадках відсотки за депозитами є нижчими, ніж інфляція. Тому люди лише спостерігають як ваші гроші девальвують безпосередньо. З приводу зберігання коштів вдома, то теж велике питання. Бо що відбувається з цими грішми? Ви знов-таки просто спостерігаєте. Для частини населення є сенс визначити межу того ризику, який вони готові прийняти на себе з приводу втрати свої грошей і розподіляти кошти з метою їх інвестування чи збереження, накопичення тощо.

Прослухати повну версію розмови


Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!