Георгій Духовичний: "Металева конструкція може запобігти падінню балконів"

Георгій Духовичний: "Металева конструкція може запобігти падінню балконів"

Днями у Запоріжжі обвалився балкон, постраждала жінка. Раніше балкон аварійного житлового будинку обвалився разом з людьми на Дніпропетровщині, подібне сталося в Івано-Франківську. Чи варто сподіватися на реконструкцію аварійного житлового фонду найближчим часом?

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію прокоментували віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України, дійсний член Українського комітету ICOMOS Георгій Духовичний та віце-президент Академії будівництва України Віктор Лещинський.

Навколо старих будинків з'являються нові мікрорайони, мешканці "хрущівок" опинилися у складному становищі - у час-пік вузенькими вулицями неможливо проїхати, потрапити у свій двір. Як діяти мешканцям старих будинків?


На фото: Георгій Духовичний

Георгій Духовичний: всі нові мікрорайони будуються за детальними планами території, які готують за замовленням Київархітектури, затверджуються Київрадою. Все це відбувається з брутальними порушеннями діючого законодавства і будівельних норм. Вони навантажують вже існуючу інфраструктуру, адже не розраховані на обслуговування нових будинків - не вистачає дитячих садочків, шкіл.

Я хочу повернутися до позиції Конституції України, яка визначає, що умови життя громадян України, їх стан здоров'я та рівень життя недоторкані. Будь-які дії, які погіршують рівень життя і провокують негативні зміни, заборонені і є злочином. Тому, нажаль, єдина можливість припинити це - судовий позов до Конституційного суду про те, що забудовник, Київрада, Головкиївархітектура порушують Конституцію України.

На словах це просто, але чи є у мешканців реальний шанс добитися справедливості?

Георгій Духовичний: нині вся база даних про детальний план території відкрита. Ця документація визначає планувальну організацію та розвиток території. Нині тотальні забудови знищують життєвий простір мешканців старих будинків та "хрущівок". Вони повинні об'єднатися і боротися з цим.

Що робити з балконами, які обвалюються, чи є шанс реконструювати аварійний житловий фонд?

На фото: Віктор Лещинський:

Віктор Лещинський: там, де ведеться активна забудова, відбуваються подібні випадки, адже у повоєєні часи невеликі будинки будувалися як тимчасове житло, запас міцності яких - 50-60 років. При тому, що систему ЖЕКів майже знищено, необхідно отримати паспорт для цих застарілих будівель. З кожним роком ці будівлі старішають, їх стан необхідно постійно обстежувати, фіксувати, що потребує капітального ремонту. Якщо це ОСББ - рішення про фінансування ремонту приймається об'єднанням, якщо будівля знаходиться на балансі організації, що обслуговується міською комунальною службою, кошти повинна виділяти міська влада.

Якщо балкон все-таки обвалився і когось травмував, хто за це відповідає?

Віктор Лещинський: за технічний стан будинку відповідає балонсоутримувач - ОСББ або житлово-експлуатаційна організація.

Георгій Духовичний: нині дуже хитра система приватизації квартир, адже вона зобов'язує власника квартир у належному стані утримувати належне йому майно. Тому власник квартири може написати необхідний запит стосовно зовнішніх фасадних конструкцій до балансоутримувача або представників влади і повідомити, що балкон знаходиться в аварійному стані, що він не має змоги замовити проект реконструкції цього балкону і тим більше отримати дозвіл на виконання ремонту. Щодо балконів, ми пропонуємо конструктивний підхід. Давайте вважати, що практично всі балкони знаходяться у поганому стані, тому потрібно мати на увазі не кожен окремий балкон, а потрібно створювати компактну недорогу конструкцію, яка б дозволила унебезпечити аварію. Для цього проектується металева етажерка, яка тримає всі балкони одночасно. Вона дасть можливість створити новий архітектурний вигляд будинку і надасть можливість йому простояти ще довгий час.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Виклик для всієї реп-сцени: Problema видала сингл "99"
Новини по темі
На кінець цього року ВВП України може зрости на понад 3% — Мінекономіки
Понад місяць після дедлайну: коли будуть результати розслідування причин катастрофи гвинтокрила у Броварах?
Георгій Духовичний: Наміри Мінрегіону змінити вимоги до розміру вікон порушують Конституцію
У Чернівецькій області восьмирічна дівчинка впала зі скелі (аудіо)
Архітектор Георгій Духовичний: "Хороша новина для тих, хто зводив будинки за всіма правилами"